САОПШТЕЊЕ: УБУДУЋЕ ПРИМЕНИТИ СРЕДЊЕ РЕШЕЊЕ ОКО САСТАВА КОМИСИЈА ЗА ДОДЕЛУ НОВЦА

Поводом размирица које су настале између традиционалних удружења,  и Министарства културе, Удружење новинара Војводине (УНВ) из Зрењанина заузима став да би око састава комисија за конкурсно финансирање  требало наћи средње решење. Тумачење по којем НУНС и УНС морају имати највише чланова у комисијама по нама није добро, али ни маргинализација наших најмасовнијих удружења.

Коалиција медијских удружења је ствар договора и лобија, па се зарад тога не смеју се искључити из одлучивања ни удружења из такозване провинције која можда не гравитирају УНС-у или НУНС-у.

Масовност удружења није једини критерујум квалитета, јер сто стручњака у неком удружењу може имати већу тежину него неколико хиљада међу којима је много оних који нису заиста били новинари, или се новинарством не баве више од 20 година.

Утврђивање репрезентативности зато може постати полигон за стварање монопола на одлучивање по комисијама.

Зато УНВ предлаже  да убудуће Министарство културе, при именовању, 40 одсто места у комисија повери НУНС-у и УНС-у, а 60 одсто осталим медијским удружењима и независним медијским стручњацима.

Речју, требало би се водити рачуна о томе да нико у комисијама не заузима монопол као и да обавезно буде искључен из одлучивања о пројектима представник удужења које је послало на конкурс пројекат који потражује новац, како би се избегли нонсенси да највише новца по конкурсима добијају управо удружења која су делегирала члановe комисија, или правна лица и аутори који њима гравитирају.

УНВ чак предлаже да се за удружења која делегирају чланове комисија, оформи посебна комисија која ће ценити њихове пројекте којима се тражи новац на истим тим конкурсима, а да она буде састављена од независних медијских стручњака који не припадају ниједном удружењу.

Такође, УНВ снажно поздравља напоре новог председника УНС-а да се изложе суду јавности милионски пројекти који никада нису реализовани.

За актуелна законска решења, у великој мери одговорна су традиционална удружења јер су их подржала, док је УНВ упозоравао да приватизације ради приватизације воде медијску сцену Србије у потпуну пропаст, што се врло брзо показало као тачно.

Овакав начин пројектног финансирања, какав је на снази, широм Србије, демонстрирао је да је подложнији злоупотребама од старог система, који је имао много мањкавости, али је био и функционалнији и поштенији.

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ (УНВ), ЗРЕЊАНИН

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Укупна оцена: +2, гласова: 2)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 4 =