SAOPŠTENJE: UBUDUĆE PRIMENITI SREDNJE REŠENJE OKO SASTAVA KOMISIJA ZA DODELU NOVCA

Povodom razmirica koje su nastale između tradicionalnih udruženja,  i Ministarstva kulture, Udruženje novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina zauzima stav da bi oko sastava komisija za konkursno finansiranje  trebalo naći srednje rešenje. Tumačenje po kojem NUNS i UNS moraju imati najviše članova u komisijama po nama nije dobro, ali ni marginalizacija naših najmasovnijih udruženja.

Koalicija medijskih udruženja je stvar dogovora i lobija, pa se zarad toga ne smeju se isključiti iz odlučivanja ni udruženja iz takozvane provincije koja možda ne gravitiraju UNS-u ili NUNS-u.

Masovnost udruženja nije jedini kriterujum kvaliteta, jer sto stručnjaka u nekom udruženju može imati veću težinu nego nekoliko hiljada među kojima je mnogo onih koji nisu zaista bili novinari, ili se novinarstvom ne bave više od 20 godina.

Utvrđivanje reprezentativnosti zato može postati poligon za stvaranje monopola na odlučivanje po komisijama.

Zato UNV predlaže  da ubuduće Ministarstvo kulture, pri imenovanju, 40 odsto mesta u komisija poveri NUNS-u i UNS-u, a 60 odsto ostalim medijskim udruženjima i nezavisnim medijskim stručnjacima.

Rečju, trebalo bi se voditi računa o tome da niko u komisijama ne zauzima monopol kao i da obavezno bude isključen iz odlučivanja o projektima predstavnik uduženja koje je poslalo na konkurs projekat koji potražuje novac, kako bi se izbegli nonsensi da najviše novca po konkursima dobijaju upravo udruženja koja su delegirala članove komisija, ili pravna lica i autori koji njima gravitiraju.

UNV čak predlaže da se za udruženja koja delegiraju članove komisija, oformi posebna komisija koja će ceniti njihove projekte kojima se traži novac na istim tim konkursima, a da ona bude sastavljena od nezavisnih medijskih stručnjaka koji ne pripadaju nijednom udruženju.

Takođe, UNV snažno pozdravlja napore novog predsednika UNS-a da se izlože sudu javnosti milionski projekti koji nikada nisu realizovani.

Za aktuelna zakonska rešenja, u velikoj meri odgovorna su tradicionalna udruženja jer su ih podržala, dok je UNV upozoravao da privatizacije radi privatizacije vode medijsku scenu Srbije u potpunu propast, što se vrlo brzo pokazalo kao tačno.

Ovakav način projektnog finansiranja, kakav je na snazi, širom Srbije, demonstrirao je da je podložniji zloupotrebama od starog sistema, koji je imao mnogo manjkavosti, ali je bio i funkcionalniji i pošteniji.

UDRUŽENJE NOVINARA VOJVODINE (UNV), ZRENJANIN

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Ukupna ocena: +2, glasova: 2)
Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine − 5 =