ВАЈТ: СЛОБОДА МЕДИЈА ЦРВЕНА ЛИНИЈА

У Србији и у Црној Гори постоје људи у врху власти који су нетолерантни према медијима и који на непримерен начин нападају и критикују медије, изјавио је за Слободну Европу директор Мреже за етичко новинарство из Лондона Ајдан Вајт.

Сваки пут када то ураде, каже Вајт, шаљу сигнал људима који желе да ураде нешто везано за медије који постављају исувише тешка питања, или покушавају да открију корупцију, да узму закон у своје руке.

То води ка нападима и физичком насиљу, а нажалост у неколико случајева последњих месеци то је довело до тога да људи буду убијени, рекао је Вајт.

Према његовим речима, водећи политичари морају преузети ту одговорност како би спустили температуру и смањили критиковање независних новинара и морају учинити више како би подржали независно новинарство.

Вајт указује да много више него до сада мора да уради и Европска унија, која може повући врло јасну црвену линију.

Та линија би био неуспех у стварању услова за независно новинарство, за независну контролу власти од стране медија. Неуспех по том питању значио би да земља неће бити даље сматрана подобном за чланство у Европској унији, предлаже Вајт.

Он сматра да Европска унија мора бити недвосмислена у својој посвећености очувању демократских вредности, поготово слободе медија.

У овом моменту, она то није, закључио је Вајт.

Извор: МЦ
Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 19 =