УРНЕБЕСНА ТРАГИКОМЕДИЈА: КРИВИЧНА ПРИЈАВА „ЧИСТОЋЕ“ ПРОТИВ КАНАЛА 9 ЗБОГ СУВИШЕ ПИТАЊА

Кривична пријава коју је ЈКП Чистоћа из Новог Сада поднело против ТВ Канала 9 и Удружења Просперитет и њихових одговорних лица указује још једном на потпуно неразумевање Закона о доступности информацијама од јавног значаја. Наиме, сваки грађанин – медиј, организација, појединац, НВО  – има право на информације и нема обавезу да објашњава зашто их тражи. С друге стране, они који су обавезни да дају информације зато што располажу средствима грађана који их и плаћају за то не смеју се оглушивати на своју обавезу јер су за то запрећене казне.

Управо суштинско неразумевање овога довело је до најновијих тужби у којима јавно предузеће тужило медиј и Удружење потрошача зато што су претходно кажњени због недостављана информаација, пише Канал 9.

У кривичној пријави се Каналу 9, Удружењу за заштиту права потошача Просперитет и одговорним лицима ставља на терет да су учинили кривично дело преваре у обављању привредне делатности и злоупотреба положаја одговорног лица.

Како се наводи у кривичној пријави, ТВ Канал 9 и Удружење Просперитет су закључили уговор о пословној сарадњи у којој је ТВ Канал 9 требао да прибави и емитује у оквиру свог програма податке које је требао да прибави од ЈКП “Чистоћа”, а Удружење Просперитет је требало Каналу 9 да плати за сваку емитовану емисију 6.000 динара, преноси Канал 9.

Како би направио уговорене емисије, Канал 9 је од 02. фебруара 2015. до 29. априла 2016. упућивао ЈКП Чистоћи Захтеве за приступ информацијама од јавног значаја.

Како се у кривичној пријави наводи, пошто ЈКП „Чистоћа” није поступила по поднетим захтевима, односно ТВ Каналу 9 није доставила ниједну тражену информацију, Канал 9 је покренуо против ЈКП Чистоћа поступак за накнаду штете, а суд је првостепеном пресудом обавезао Чистоћу да ТВ Каналу 9 исплати штету у износу од 1.632.000 динара и 318.000 динара на име трошкова поступка.

Суд је, наводи Канал 9, утврдио да не постоји ништавост уговора ТВ канала и Удружења потрошача што је тврдила Чистоћа јер није противан прописима, јавном поретку или добрим обичајима.

И поред овакве одлуке Привредног суда у Новом Саду, у кривичној пријави адвокати ЈКП Чистоћа закључују да су ТВ Канал 9 и Удружење за заштиту права потрошача Просперитет закључили ништав уговор, само зато да би стекли противправну имовинску корист и нанели штету ЈКП Чистоћа. Они у кривичној пријави, како пише Канал 9, закључују “да предмет уговора и мотив за закључење уговора није био обавештавање јавности о раду јавног предузећа, него да су информације тражене једино из разлога да би се подигла тужба за накнаду штете”.

Оваква реакција јавног предузећа дошла је у тренутку када се води јавна расправа о новом закону о доступности информација од јавног значаја, којом законодавац настоји да још више ограничи могућност јавности да дође до информација.

(Нови Нацрт закона предвиђа мање доступних информација и тежи пут до њих: За власт конкурентност изнад права јавности.)

(Транспарентност о Нацрту закона о доступности информација: Железнице, Коридори, Дипос… изузети од обавезе давања података.)

( Извор: Канал9, Инсајдер, Фото: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Укупна оцена: 0, гласова: 2)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × three =