УНС СЕ ВРАТИО У КОМИСИЈЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ, НУНС НАСТАВЉА БОЈКОТ

Петоро чланова Удружења новинара Србије наставиће рад у комисијама за медијске пројекте Министарства културе и информисања како би се обезбедила контрола буџетских издвајања за медије и осигурао најбољи могући квалитет подржаних пројеката. УНС жали што су НУНС и Асоцијација медија одбили договор са министарством, направљен на основу стратегије коју су представници удружења претходно договорили.

Представници УНС-а, НУНС-а и Асоцијације медија су министарству у понедељак изнели заједнички предлог о повратку чланова ових удружења у комисије, који је министар Владан Вукосављевић прихватио, да би тај договор НУНС и Асоцијација медија само неколико сати касније погазили.

Заједнички предлог удружења био је да се повећа број њихових чланова у комисијама и да представници удружења провере како су новац поделиле комисије које су већ завршиле рад. Да би овај договор био постигнут, УНС је био спреман да се у корист осталих удружења одрекне једног члана комисија.

Удружење новинара Србије држи до свог преговарачког кредибилитета и неће порећи дату реч.

УНС није био задовољан првобитном расподелом места у комисијама министарства, јер је као најбројније новинарско удружење у земљи добио само два места, а удружења за која шира јавност није чула и која прошле године нису ни пословала, двоструко више. После разговора у министарству, УНС је добио још три члана комисија, чиме је квалитет тих комисија побољшан.

Удружење новинара Србије сматра да се само присуством чланова репрезентативних удружења у конкурсним комисијама може обезбедити интерес јавности да добије тачно и правовремено информисање и наставиће да ради на побољшању медијских конкурса на свим нивоима. Чланови УНС-а у комисијама Министарства културе и информисања имају овлашћење да, ако примете покушај злоупотребе конкурса, напусте рад у њима и не потпишу записнике.

(Извор: УНС, илустрација: pixabay и УНВ)

Напомена УНВ: По повратку у комисије УНС је делегирао Петра Јеремића, Ивану Мићевић,  Драгана Пејовића, Мухарема Баздуља и Слободана Ћирића.

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Укупна оцена: -1, гласова: 1)
Loading...

2 thoughts on “УНС СЕ ВРАТИО У КОМИСИЈЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ, НУНС НАСТАВЉА БОЈКОТ

 • 15. маја 2018. at 15:18
  Permalink

  Ta „kontrola“ budžetskih sredstava izgleda tako da najviše novca namaknu upravo organizacije koje delegiraju članove i njima bliski ljudovi. Gde to ima? Šteta što se NUNS povukao, gubi se i ovako krhki balans. UNS je u pravu da leva udruženja ne mogu da imaju većinu, ali ja mislim da bi sve komisije trebalo napraviti od nezavisnih medijskih stručnjaka, pa da vidimo. Ovaj novouspostavljeni sistem je bruka božija i ljudska!

  Одговори
  • 15. маја 2018. at 15:19
   Permalink

   Свако има права на своје виђење. Ми мислимо да није добро да НУНС и УНС не буду присутни.

   Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + sixteen =