UNS SE VRATIO U KOMISIJE MINISTARSTVA KULTURE, NUNS NASTAVLJA BOJKOT

Petoro članova Udruženja novinara Srbije nastaviće rad u komisijama za medijske projekte Ministarstva kulture i informisanja kako bi se obezbedila kontrola budžetskih izdvajanja za medije i osigurao najbolji mogući kvalitet podržanih projekata. UNS žali što su NUNS i Asocijacija medija odbili dogovor sa ministarstvom, napravljen na osnovu strategije koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili.

Predstavnici UNS-a, NUNS-a i Asocijacije medija su ministarstvu u ponedeljak izneli zajednički predlog o povratku članova ovih udruženja u komisije, koji je ministar Vladan Vukosavljević prihvatio, da bi taj dogovor NUNS i Asocijacija medija samo nekoliko sati kasnije pogazili.

Zajednički predlog udruženja bio je da se poveća broj njihovih članova u komisijama i da predstavnici udruženja provere kako su novac podelile komisije koje su već završile rad. Da bi ovaj dogovor bio postignut, UNS je bio spreman da se u korist ostalih udruženja odrekne jednog člana komisija.

Udruženje novinara Srbije drži do svog pregovaračkog kredibiliteta i neće poreći datu reč.

UNS nije bio zadovoljan prvobitnom raspodelom mesta u komisijama ministarstva, jer je kao najbrojnije novinarsko udruženje u zemlji dobio samo dva mesta, a udruženja za koja šira javnost nije čula i koja prošle godine nisu ni poslovala, dvostruko više. Posle razgovora u ministarstvu, UNS je dobio još tri člana komisija, čime je kvalitet tih komisija poboljšan.

Udruženje novinara Srbije smatra da se samo prisustvom članova reprezentativnih udruženja u konkursnim komisijama može obezbediti interes javnosti da dobije tačno i pravovremeno informisanje i nastaviće da radi na poboljšanju medijskih konkursa na svim nivoima. Članovi UNS-a u komisijama Ministarstva kulture i informisanja imaju ovlašćenje da, ako primete pokušaj zloupotrebe konkursa, napuste rad u njima i ne potpišu zapisnike.

(Izvor: UNS, ilustracija: pixabay i UNV)

Napomena UNV: Po povratku u komisije UNS je delegirao Petra Jeremića, Ivanu Mićević,  Dragana Pejovića, Muharema Bazdulja i Slobodana Ćirića.

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Ukupna ocena: -1, glasova: 1)
Loading...

2 thoughts on “UNS SE VRATIO U KOMISIJE MINISTARSTVA KULTURE, NUNS NASTAVLJA BOJKOT

 • 15. maja 2018. at 15:18
  Permalink

  Ta „kontrola“ budžetskih sredstava izgleda tako da najviše novca namaknu upravo organizacije koje delegiraju članove i njima bliski ljudovi. Gde to ima? Šteta što se NUNS povukao, gubi se i ovako krhki balans. UNS je u pravu da leva udruženja ne mogu da imaju većinu, ali ja mislim da bi sve komisije trebalo napraviti od nezavisnih medijskih stručnjaka, pa da vidimo. Ovaj novouspostavljeni sistem je bruka božija i ljudska!

  Odgovori
  • 15. maja 2018. at 15:19
   Permalink

   Svako ima prava na svoje viđenje. Mi mislimo da nije dobro da NUNS i UNS ne budu prisutni.

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − 2 =