GRAĐANIN JE JEDINO SLOBODAN UZ NEZAVISNOG SUDIJU!

Predloženi ustavni amandmani, koji se tiču pravosuđa, nisu funkcionalni, jer oni omogućavaju izvršnoj vlasti da vrši kontrolu nad sudskom, što stavlja sudije u poslušnički položaj i ukida njihovo slobodno sudijsko uverenje, rečeno je juče na konferenciji za novinare „Ka bržem i jačem pravosuđu za građane, kroz bolji Ustav“, povodom posete Venecijanske komisije.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, navodi da predložena rešenja povećavaju politizaciju pravosuđa, te da se ništa nije promenilo u odnosu predstavnika izvršne vlasti prema sudskoj.

„Ministarstvo i dalje smatra da izvršna vlast treba da kontroliše sudsku, po principu mi smo pobedili na izborima, pa možemo da radimo šta hoćemo. Predloženim amandmanima se ne garantuje nezavisno sudstvo“, kazala je Boljević, ističući da predstavnici vlasti uporno odbijaju da proces ustavnih promena učine javnim.

Direktor JUKOM – a, Milan Antonijević, smatra da se od strane Ministarstva pravde vodi kampanja protiv sudske vlasti, dodajući da će sa time biti upoznata Venecijanska komisija.

“Ovde se vidi kampanja protiv pravosuđa, a ona vodi ka smanjenju njegove nezavisnosti. Ministarstvo pravde je obećalo da će pisanim putem odgovoriti na primedbe upućene povodom izmena Ustava, ali do danas to nije učinilo“, rekao je Antonijević.

Govornici su se složili da predlozi za izmenu Ustava, pored osnovnih garancija nezavisnosti pravosuđa, ne sadrže ni garancije koje se tiču slobode govora i slobode udruživanja sudija.

(Tekst: Vojislav Milovančević, foto: MC)

 

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Ukupna ocena: +2, glasova: 2)
Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − sixteen =