МЕДИЈСКИ ЦИРКУС: ПОСЛЕ ОПТУЖБЕ НУНСА ДА ОБМАЊУЈЕ ЈАВНОСТ, УНС ТВРДИ ДА ЛАЖУ НУНС, НДНВ И АМ

УНС: Због манипулација НУНС-а, НДНВ-а и АМ, убудуће само писани споразум

Удружење новинара Србије (УНС), као највеће професионално удружење новинара у земљи, апелује на руководства НУНС-а, НДНВ-а и Асоцијације медија да прекину са манипулацијама које продубљују нејединство новинара и урушавају углед професије.

Нечасно понашање руководстава НУНС-а, НДНВ-а и АМ у последњим преговорима око учешћа удружења у комисијама за суфинансирање медијских пројеката захтева да се новинарској заједници, а посебно чланству ових организација, предоче све манипулације НУНС-а, НДНВ-а и АМ које су кулминирале још једним кршењем постигнутог договора, а искључиво на штету новинара Србије.

Стално премишљање, испостављање нових услова и одустајање од постигнутих договора, те тајни преговори и договори са властима иза леђа колегама из највећег удружења, месецима уназад упорно и истрајно саботирају било какав заједнички наступ свих новинарских удружења према властима. То за резултат има погоршање стања новинарске професије и урушавање преговарачких позиција новинара у разговорима са властима.

УНС је зарад каквог-таквог јединства новинара у Србији прешао преко тајних састанака представника НУНС-а, НДНВ-а и АМ са властима. УНС је, опет  зарад каквог-таквог јединства професије, прешао и преко обмана ових удружења којима су покушали да оправдају тајне састанке са властодршцима о којима се сазнало тек када је власт о њима обавестила јавност.

Јасно је који могу бити мотиви власти да се оваквим закулисним радњама продубљује већ постојећи раздор и неповерење између новинарских удружења, али који су мотиви НУНС-а, НДНВ-а и АМ?

Који су мотиви НУНС-а, НДНВ-а и АМ да годинама уназад свим властима, па и овој актуелној, дају алиби и подршку за одбијање захтева УНС-а да локалне власти одвајају 2 одсто буџета за финансирање локалних медија?

Који су мотиви НУНС-а, НДНВ-а и АМ да се одрекну прилике да добију више чланова у комисијама за поделу новца за суфинансирање медија и да, како је УНС предложио а министарство прихватило, изврше надзор над радом комисија које су већ завршиле свој посао?

Управо то је био првобитни договор свих удружења, на који су руководиоци НУНС-а и АМ прво пристали, да би од њега одустали неколико сати после састанка с министром.  УНС се зарад циља да сва новинарска удружења заједно учествују у раду комисија, јер и сада сматрамо да је то најисправније и најбоље за професију, одрекао једног свог места у комисијама. И то су НУНС и АМ прво прихватили.

Неколико сати касније од руководилаца НУНС-а и АМ сазнали смо да они немају мандат да преговарају ни да одлучују о стварима о којима су преговарали. Сазнали смо да немају мандат да предлажу оно што су предложили и са чим се сагласио и УНС, а касније и министарство пред које су сва три удружења изнела заједнички предлог. Сазнали смо и да их не занима ни то што њихове колеге којима новац који чекају значи много, некима можда и опстанак, чекају да се они договоре са самима собом, пошто је то, изгледа, за њих најтежи посао.

УНС је зато принуђен да убудуће са овим удружењима евентуалне договоре и споразуме склапа искључиво у писаној форми, са њиховим представницима који за то имају мандат.

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 6 =