УНВ: НЕЗАКОНИТ ЈЕ НАДЗОР ТРЕЋЕ СТРАНЕ НАД РАДОМ КОМИСИЈА МКИ ПРЕ ОБЈАВЉИВАЊА РЕЗУЛТАТА

САОПШТЕЊЕ: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ДА СПРЕЧИ УДАРЕ НА РАД КОМИСИЈА КОЈЕ СУ ВЕЋ ЗАВРШИЛЕ ПОСАО

У данашњем саопштењу  УНС је обавестио јавност да је делeгирао чланове у комисије за доделу новца Министарства културе и информисања (МКИ), а да је прихваћен његов предлог да изврши надзор над радом комисија које су већ завршиле посао. Пре објављивања резултата рада тих комисија, свако уплитање треће стране, у смислу надзорног органа је незаконито, сматра УНВ, јер је то својеврстан притисак на рад аутономних комисија чији је рад завршен а резултати нису објављени.

Уколико комисије нису законито именоване, једини је начин да се распусте, а да се конкурс понови. Ако се тај правни систем надзора неовлашћене стране прихвати, не видимо разлога да незадовољне невладине организације не добију мандат да надзиру рад судова и да преиначују њихове одлуке.

УНВ сматра да је избор комисија у складу са законом, а да је притисак појединих  удружења превелики, те се пита ко ће „извршити надзор“ над њиховим радом?

УНВ је сагласан да је лоше да постоји велики раздор међу удружењима, и прихвата апел да се сви међусобно помиримо.

Овом приликом, УНВ понавља предлог Министарству културе и информисања да се обави независни надзор, од стране министра лично, јер је он овлашћен, над пројектима који добијају новац на свим конкурсима МКИ, те да се спречи да огромне своте новца добијају управо правна лица која су делегирала чланове комисија, као и њихови пријатељи.

Извори у МКИ потврђују УНВ-у да је фестивал Прес витез прошле године  остао без буџета после притисака одређеног удружења, што је неприхватљиво, и говори о начину додељивања конкурсног новца.

Зато, УНВ апелује на министра Владана Вукосављевића да одбрани рад комисија од било чијег надзора, ако није прописан законом. Понављамо, надзор над радом комисија обавља лично министар и стручне службе, а невладине организације касније могу да по завршеном процесу коментаришу резултате конкурса. Не и да се мешају у рад независних комисија чијих нису део.

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Укупна оцена: +4, гласова: 4)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 10 =