UNV: NEZAKONIT JE NADZOR TREĆE STRANE NAD RADOM KOMISIJA MKI PRE OBJAVLJIVANJA REZULTATA

SAOPŠTENJE: MINISTARSTVO KULTURE DA SPREČI UDARE NA RAD KOMISIJA KOJE SU VEĆ ZAVRŠILE POSAO

U današnjem saopštenju  UNS je obavestio javnost da je delegirao članove u komisije za dodelu novca Ministarstva kulture i informisanja (MKI), a da je prihvaćen njegov predlog da izvrši nadzor nad radom komisija koje su već završile posao. Pre objavljivanja rezultata rada tih komisija, svako uplitanje treće strane, u smislu nadzornog organa je nezakonito, smatra UNV, jer je to svojevrstan pritisak na rad autonomnih komisija čiji je rad završen a rezultati nisu objavljeni.

Ukoliko komisije nisu zakonito imenovane, jedini je način da se raspuste, a da se konkurs ponovi. Ako se taj pravni sistem nadzora neovlašćene strane prihvati, ne vidimo razloga da nezadovoljne nevladine organizacije ne dobiju mandat da nadziru rad sudova i da preinačuju njihove odluke.

UNV smatra da je izbor komisija u skladu sa zakonom, a da je pritisak pojedinih  udruženja preveliki, te se pita ko će „izvršiti nadzor“ nad njihovim radom?

UNV je saglasan da je loše da postoji veliki razdor među udruženjima, i prihvata apel da se svi međusobno pomirimo.

Ovom prilikom, UNV ponavlja predlog Ministarstvu kulture i informisanja da se obavi nezavisni nadzor, od strane ministra lično, jer je on ovlašćen, nad projektima koji dobijaju novac na svim konkursima MKI, te da se spreči da ogromne svote novca dobijaju upravo pravna lica koja su delegirala članove komisija, kao i njihovi prijatelji.

Izvori u MKI potvrđuju UNV-u da je festival Pres vitez prošle godine  ostao bez budžeta posle pritisaka određenog udruženja, što je neprihvatljivo, i govori o načinu dodeljivanja konkursnog novca.

Zato, UNV apeluje na ministra Vladana Vukosavljevića da odbrani rad komisija od bilo čijeg nadzora, ako nije propisan zakonom. Ponavljamo, nadzor nad radom komisija obavlja lično ministar i stručne službe, a nevladine organizacije kasnije mogu da po završenom procesu komentarišu rezultate konkursa. Ne i da se mešaju u rad nezavisnih komisija čijih nisu deo.

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Ukupna ocena: +4, glasova: 4)
Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + 18 =