ВАПАЈ НОВИНАРА ИЗ ДЕСЕТ ЗЕМАЉА, МЕЂУ ЊИМА И СРБИЈА

Издавачи и новинари из 10 европских земаља позвали су европске институције да предузму мере и заштите медијске слободе у централној и источној Европи од напада власти, наводи се у тексту на сајту бугарског председавања Европском унијом.

Учесници конференције о медијској слободи и плурализму у оквиру Самита ЕУ у Софији су упутили захтев ЕУ да формира европски „Фонд за слободу медија“ који би штитио медије и новинаре и подржавао међународна новинарска истраживања.

Конференција се посебно бавила све горим медијским окружењем у Бугарској, Пољској, Мађарској, Малти, Словачкој, Чешкој и Србији, а новинари из тих земаља су наводили примере како им политичари ометају рад и користе институције да их ућуткају.

Предложено је да додела средстава из европских фондова после 2020. буде условљена не само владавином права већ и слободом медија у државама чланицама. Друга идеја је да се европска средства за медије не додељују посредством влада.

Такође, позвано је и на реформу интелектуалне својине на нивоу ЕУ, од које би користи имали издавачи који улажу у оригинални новинарски садржај у односу на платформе попут Фејсбука и Гугла на које тренутно отпада 90 одсто прихода од дигиталног рекламирања.

„Комбинација фактора, као што су убиства новинара и физичке претње, све већи политички и институционални притисак, репресивно медијско законодавство, деструктивне технологије и финансијска криза, доводи у опасност постојање слободних медија у бројних европским земљама.

Два убиства новинара у пет месеци, прво на Малти а друго у Словачкој, показују узбуњујуће опадање за демократије на континенту“, наводи се у изјави усвојеној на конференцији.

(Извор: Агенција Бета)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + eighteen =