УНВ САОПШТЕЊЕ: ЗАБРАНИТИ БАНАТСКУ КРВАВУ ПРИЧУ

Удружење новинара Војводине (УНВ) Зрењанин, згрожено је написима пуним оптимизма, у којима се истиче да је рекордна посета манифестацији „Банатска прича“, те да је фантастично успела, а само се успут, овлаш, у епилогу помиње трагедија у којој се метална конструкција бине обрушила на познату новинарку Бранку Јајић, и умало је усмртила.

УНВ указује и на то да није у реду да се крије име и презиме власника фирме, као и назив саме фирме, која је поставила спорну бину, а има седиште у Сремској Каменици. Власник није малолетан па да се као осумњичени представља јавности само иницијалима.

С обзиром на то да је догађај у организацији МЗ „Вељко Влаховић“, УНВ ће покренути питање да ли је обављен тендер за постављање бине, и колико је постављање бине плаћено, као и чијим средствима.

Имајући у виду да је једна особа умало усмрћена, да је још једна повређена, а и лакше једно дете, дакле најмање троје по сазнањима која поседујемо, а да је постојала опасност да се бина сруши и на фолклорне групе и друге посетиоце, УНВ позива Град Зрењанин да трајно забрани „Банатску причу“, јер је изазвана општа опасност с последицама, која се не сме заборавити.

УНВ јавно пита да ли је нека инспекција задужена за издавање дозвола за постављање бине и ко је надзорни орган за изведене радове по постављању спорне бине?
Сматрамо да су ова питања од највишег општег интереса, јер је лоша организација и надзор не за похвалу, него за трајну забрану целе манифестације, која се финансира новцем грађана Града Зрењанина.

После трагедије, број посетилаца и метри продатих штрудли су ирелевантни.

Питања о овом случају УНВ ће према Закону о доступности информација од јавног значаја поставити Основном тужилаштву у Зрењанину, Граду Зрењанину, као и Месној заједници „Вељко Влаховић“.

Према последњим информацијама, новинарки Бранки Јајић су поломљена сва ребра, поцепана оба плућа крила. Преживела је јуче тешку операцију у Сремској Каменици, а дише помоћу апарата. Може се рећи да је преживела пуким случајем, тј. да је умало усмрћена.

Тешко настардалој колегиници Бранки Јајић, на коју се обрушила метална конструкција на бини током „успешне“ Банатске приче, желимо брз опоравак.

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ (УНВ) ЗРЕЊАНИН

(Илустрација: Анђео са крвавом сузом, pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *