ДА ЛИ ЋЕ МАЈА ПАВЛОВИЋ ПОНУДИТИ МИНИСТРУ ДА ШТРАЈКУЈУ ГЛАЂУ ЗАЈЕДНО?

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић позвао је директорку новосадске ТВ Канал 9 Мају Павловић на састанак како би се упознао са случајем ове телевизије, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС). Иако је Емисиона техника и везе (ЕТВ) одлучила да пусти сигнал и Каналу 9 понудила споразум да дуг плати на рате, Маја Павловић штрајк још увек не прекида и наводи да ће то урадити када се министри телекомуникација и културе и информисања, као и представници ЕТВ-а, са њом буду састали и разговарали.

Она понавља да су дугови настали због незаконитог одузимања локалне и додељивања регионалне фреквенције овом медију, што јој је незаконито наметнуло веће трошкове.

Како је држава обманула локалне телевизије

Како Маја Павловић прича за УНС, држава Србија почетком 2006. године потписала је међународни споразум којим се обавезала да заврши процес дигитализације до јуна 2015. године.

Крајем 2006. године, иако је знала за своју обавезу из међународног споразума, држава расписује конкурсе за националне, покрајинске, регионалне и локалне фреквенције за период од осам година, са правом продужетка на још осам, односно практично на 16 година.

„Канал 9 тада конкурише за локалну фреквенцију. У условима конкурса стојало је да ће накнаде износити – за емитовање око 2,5 милиона динара годишње РЕМ-у и за фреквенцију око 500.000 динара РАТЕЛ-у. Једини наш евентуални додатни трошак, стојало је у условима, може бити да прилагодимо нашу технику уколико буде потребно, односно ако дође до промене неких услова. Фреквенцију, под тим условима, добијамо 2008. године, на осам година, са могућношћу продужења на још осам, односно до 2024. године“, прича за УНС Маја Павловић.

Какаводи, после седам година, 2015. године, када су у складу са уговором, желели да продуже фреквенцију, речено им је да морају да пређу са аналогног на дигитално емитовање и да са локалног предајника, њихов сигнал мора да почне да се емитује са Црвеног чота.

„Понављам, они су и пре расписвања конкурса за фреквенцију знали да ћемо прећи на дигитално емитовање, али су нам ипак доделили локалне фреквенције. После седам година одузимају нам локалну и пребацују нас на регионалну фреквенцију“, каже Павловић.

Она истиче да су се медији тада нашли у незавидној позицији.

„Услов да наставимо емитовање програма, односно да добијемо дигиталну телевизијску фреквенцију, био је да РАТЕЛ-у доставимо потписан уговор са Емисионом техником и везама, да ћемо плаћати накнаду за емитовање са Црвеног чота, односно да ћемо покривати већу територију од оне коју смо имали у дозволи“, каже Павловић.

„То је изазвало много веће месечне трошкове које локални медији не могу да издрже. Ми месечно, као регионални медиј, сада због тога плаћамо око 220.000 динара РЕМ-у, 170.000 динара ЕТВ-у, 60.000 динара СОКОЈ-у и 60.000 динара ОФПС-у, што је укупно око пола милиона динара. Тек када то платимо треба да почнемо да зарађујемо за плате новинара и трошкове. Која регионална ТВ станица може толико да заради месечно у Србији?“, пита Павловић.

Усвојена тужба против РАТЕЛ-а

Маја Павловић 2015. године због тога је покренула поступке пред Управним судом против Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) и Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), а пресуде у овим случајевима би, како наводи за УНС, овој телевизији донеле око 20 милиона динара.

Управни суд у Новом Саду ове године усвојио је тужбу Канала 9 да се поништи РАТЕЛ-а, док се решење спора са РЕМ-ом још увек чека.

Суд је навео да је решењем РАТЕЛ-а Каналу 9 „одузето право да постоји као локална телевизија и приморан је да емитује свој програм на регионалном подручју, под битно неповољним условима“.  Како се истиче, укинуто му је и право који је имао у складу са Законом о електронским медијима да продужи важење своје дозволе за емитовање на локалном подручују.

Управни суд даље истакао је и да је Канал 9 био приморан да постане регионална ТВ станица и да су му битно повећани трошкови, уместо да плаћа око 22 хиљаде динара месечно, он је био приморан да плаћа око 173 хиљаде динара.

Како истиче Павловић, након пресуде, РАТЕЛ је овој телевизији навео да више нема ништа са тим, да то није у његовој надлежности и да се обрати РЕМ-у који је издао дигиталну фреквенцију и условио добијање фреквенције уговором са Емисионом техником.

„Они сада пребацују одговорност на РЕМ. Чекам да суд реши и тај спор. Надам се да ће то бити ускоро и да ће и Канал 9, али и сви некадашњи локални медији који су против своје воље постали регионални, решити овај проблем који омета наше функционисање“, рекла је Павловић.

(Извор: УНС, K. Kovaч, фото: УНС)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + fourteen =