СЛОБОДНО ПРИЧАЈ, СТРАХОМ ЋУ ТЕ НАПОЈИТИ

Како то изгледа кад вам посао ради о глави? И колика је цена независног новинарства? Одговоре на ова питања понудило је неколико новинара чију су каријеру обележиле ситуације које, тврде, не би пожелели никоме, а нарочито не својим колегама.

Драган Бурсаћ више не живи у Бањалуци по наредби полиције. Не могу, каже, да му гарантују безедност јер се „петља у свој посао“ и пише о важним темама. Цена независног новинарства је, поручује, 10.000 евра.

„Пошто сам потрошио 10.000 евра својих новаца да би се дислоцирао на та разна места по шумама и горама, док се националисти не иживе по градовима. Тако да отприлике знам цену независног новинарства када морате да одете из свог града и своје земље“, каже Драган Бурсаћ, колумниста Ал Џазира.

Једанаест година од како му је под прозором експлодирала бомба кашикара, новинар Дејан Анастасијевић подсећа –  случај је у предистражној фази и у фази вештачења.

Сећа се и да је неколико месеци пре почетка бомбардовања био код истражног судије, и то само неколико дана пошто је са скупштинске говорнице тада министар информисања Александар Вучић махао примерком „Времена“.

„И рекао је: „Ево због Дејана Анастасијевића и његових текстова, Србија ће бити бомбардована. Тај човек мора да иде у затвор под хитно“, подсећа новинар ББЦ Србија.

Из тима Инсајдера Ирена Стевић подсећа на обезбеђење које је после серијала о хиулиганима добила новинарка Бранкица Станковић. Осврнула се на рад под притисцима и претњама и упитала – да ли и коме данас треба њихова кухиња?

„То није једноставан посао, захтева јако много рада, одговорности, озбиљности, никад се не гасите и уме да буде ужасно напорно. Ок, ако грађанима то не треба, онда им просто не треба. Онда ће бити гладни“, каже Ирена Стевић.

Из фондације Славко Ћурувија порука – 19 година од убиства власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ надајмо се да ћемо сазнати ко је повукао обарач. Илир Гаши сматра да ни данас по новинаре ситуација није добра.

„Данас новинари оперишу у атмосфери која је испуњена страхом“, закључује Илир Гаши, програмски директор Фондације Славко Ћурувија.

(Извор Н1, Јелена Д. Петровић, фото: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 10 =