ПОВРАТАК ОТЕТЕ ПРИВАТНОСТИ? (БОНУС ВИДЕО)

Ново доба заштите података: Ступањем на снагу ГДПР, грађани добијају нова права
Данас на снагу ступа Општа уредба о заштити података о личности – General Data Protection Regulation (ГДПР), нови регулаторни оквир Европске уније којим се уређује једна од занемарених области дигиталне економије.

Већина основних принципа Уредбе није нова, с обзиром на то да се ослања на инструменте заштите личних података из доба папира и фасцикли, саопштава SHARE фондација, која истиче да је новост то да су ови принципи добили јасну примену на промет робе и услуга на интернету, а отворена је и Пандорина кутија аутоматизоване обраде података и тзв. алгоритамског одлучивања.

Такође, подсећа SHARE, у саопштењу, проширена је одговорност људи и организација који прикупљају и обрађују податке, детаљно су разрађени инструменти и процедуре спровођења прописа, док су казне драконске и могу износити и до 20 милиона евра или 4% годишњег обрта, при чему ће се предност дати вишем износу.

Основни циљ Уредбе је да грађани поврате контролу над својим подацима. Прописани су нови услови за пристанак на обраду података, те више неће бити могуће давати “бланко” сагласности, нити ће се прихватање компликованих и просечном кориснику неразумљивих политика приватности сматрати валидним пристанком. Грађани су оснажени и постојањем нових права попут права на преносивост података или права “на заборав”.

Иако се односе на сваку врсту обраде личних података, у аналогном или дигиталном окружењу, строге норме Уредбе циљају пре свега на зауздавање економије података, због чега им се већ прогнозира најрадикалнији утицај на интернет у његовој историји. У сенци панике у пословном сектору, остала је чињеница да је ГДПР један од првих прописа који тежи да регулише комплексне односе на интернету, који су до сада успешно измицали регулацији.

Времена за прилагођавање новом пропису било је довољно: ГДПР је усвојен 2016. док је рок од две године остављен да би се промет робе и услуга усагласио са изменама. Сада је време да се провери оправданост критика из пословних и грађанских организација, док ће се стварне последице нове Уредбе открити тек у пракси.
Како ће ГДПР утицати на организације у Србији?

Уколико се обраћају клијентима на територији држава чланица ЕУ, биће обавезни да прилагоде своје политике приватности новој Уредби. Компаније изван ЕУ које имају приступ тржишту Уније, свакако већ имају искуства у поштовању норми које тамошњи закони захтевају. Уредба, међутим, налаже да се поред политика приватности предузму и техничке и организационе мере за заштиту података о личности, односно начин на који се декларативне изјаве заиста спроводе.

Поштовање норми прописаних Уредбом биће обавеза и приватних и јавних организација. Усклађеност са Уредбом услов је за приступ највећој економији на свету, са око 500 милиона грађана и БДП-ом у висини од око 30.000 евра, али и истраживачким грантовима, научној сарадњи и тако даље, практично свакој активности која обухвата обраду података грађана ЕУ.
Како ће ГДПР утицати на грађане Србије?

Усмерена на заштиту права грађана ЕУ, Уредба само посредно утиче на становнике држава изван Уније. Како глобалне компаније свакако неће изоставити тако велико тржиште, многе од њих већ су усвојиле измене свог пословања, нарочито већина највећих које своју вредност добрим делом дугују трговини личним подацима корисника. На тај начин, бар кад је реч о великим провајдерима услуга на интернету, ГДПР ће надамо се полако постати глобални стандард од чега ће сви корисници имати користи, без обзира у чијој се јурисдикцији налазе.

Није занемарљив ни репутациони интерес компанија којима ће, чак и ако се не обраћају клијентима у ЕУ, поштовање највиших правних стандарда за заштиту личних података својих корисника служити као залог поверења, пише SHAREфондација.

Она је припремила едукативни видео о праву на заштиту података и његовом значају за свакодневно коришћење интернета:

(Извор: Цензоловка, фото: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + sixteen =