ПРЕДСЕДНИК ИНТЕРНАЦИОНАЛНО НАЈУГЛЕДНИЈЕ СРПСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ НОВИНАРА НУНС: СЛАВИША ЛЕКИЋ

Тајним гласањем Скупштина НУНС-а данас изабрала ново руководство Удружења за наредни четворогодишњи период

Редовна изборна Скупштина Независног удружења новинара Србије одржана данас у београдском Медија центру изабрала је ново руководство Удружења за наредни четворогодишњи мандат.

За председника НУНС-а изабран је Славиша Лекић који је у претходних годину дана био први човек Удружења, изабран у марту 2017. на ванредној Скупштини након повлачења дотадашњег председника Вукашина Обрадовића.

За чланове Извршног одбора изабрани су: Жељко Бодрожић, Тамара Скрозза, Биљана Степановић, Јелка Јовановић, Слободан Арежина, Татјана Јакоби, Војислав Стевановић, Марина Фратуцан, Неџат Бехљуљи и Анђела Миливојевић.

Чланови новог састава Надзорног одбора НУНС-а су: Душко Медић, Вукашин Обрадовић, Вук Цвијић, Љубомир Ђорђевић и Михајло Ковач.

Нови чланови Суда части НУНС-а су: Владо Мареш, Даница Вученић, Драга Божиновић, Момчило Пантелић и Сафета Бишевац.

Скупштина је расправљала о четворогодишњем раду и пословању НУНС-а о чему је извештај поднео председник Удружења Славиша Лекић.

У извештају се, између осталог, наводи да “никада у новијој историји медији и новинари нису били у лошијој позицији” као и “о професионалном и економском суноврату новинарства чиме

је доведена у питање његова суштинска улога контролора власти и чувара демократије”.

– Србија је једина земља региона која бележи силазни тренд на пољу демократије. У Србији “политички и економски утицаји стварају расрострањену аутоцензуру.” Зато и “селективне медијске субвенције и рекламирање” и “ограничен напредак” у смањивању диспропорције између обавеза Србије на плану људских права и њене праксе на том подручју”. Зато је “Србија је земља у којој је небезбедно бити новинар” и у којој “новинари раде у непријатељском окружењу!” – рекао је Славиша Лекић.

Додао је да претходне реченице нису његове већ мишљења, оцене и закључци међународних организација Репортери без граница, Амнести интернешнел, Фридом хаус, Хјуман рајтс воч и Европске комисије ЕУ.

– Мислим да смо протекле године дефинитивно испунили циљ, пробили дно и потонули у медијски таму. У том медијском муљу Пинк и Информер су мејнстрим медији; српски таблоиди и омиљене председникове телевизије расписују потернице, некажњено етикетирајући новинаре, активисте НГО сектора и глумце који у јавним наступима отворено критикују власти; пореске инспекције упадају у редакције не да би контролисала исправност пословања, већ да, кад изађу, стави катанац на врата; “рестриктивним” оглашавањем се гуше „непослушне“ редакције; јавни дискурс обележен је примитивизмом и говором мржње; баналне лажи се презентују као чињенице; Твитер је најслободнији медиј, а јавни сервис је опет политичко-пропагандна машинерија једне странке – рекао је Славиша Лекић.

Скупштина НУНС-а је данас разматрала и тзв. алтернативну медијску стратегију коју су заједно припремили Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ), Аоцијација независних локалних медија “Локал Прес” (ЛП) и Асоцијациа онлајн медија (АОМ) које је представио Вукашин Обрадовић.

(Извор: НУНС)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + one =