ЗЛОУПОТРЕБЕ ПРЕПРЕКА РАЂАЊУ МЕДИЈСКЕ СТРАТЕГИЈЕ

Уколико се настави оваква примена и злоупотреба медијских закона, медији неће дочекати нову Медијску стратегију, па „нећемо имати за кога да је правимо“, упозорава Тамара Филиповић из Независног удружења новинара Србије.

Филиповић је ФоНету рекла да нови почетак рада на Медијској стратегији види као начин да се неке ствари за које се залажу медијска и новинарска удружења постану део државних стратешких решења на медијској сцени.

„Процес израде тог документа видимо као начин да се нека питања, која се тичу медијског плурализма, бољег положаја новинара и других медијских професионалаца, нађу у државној стратегији, која ће касније преточити у допуне или измене медијских и других релевантних закона“, објаснила је Филиповић.

Сузана Филиповић неће бити чланица Радне групе за израду Медијске стратегију
Она је пренела и да су представници удружења на састанку са премијерком Аном Брнабић и саветницом председника Србије за медије Сузаном Васиљевић указали на један од кључних проблема – да медији, ако се настави злоупотреба закона, неће дочекати нову Стратегију.

„Зато смо тражили да се формира координационо тело које би пратило стање на терену и које би заправо натерало институције да користе постојеће механизме који би допринели бољем положају медија“, објаснила је Филиповић.

Према њеним речима, постојећи закони нису толико лоши, али је ситуација са медијима оваква због погрешне примене или злоупотребе и недостатка подзаконских аката.

Филиповић истиче да је став НУНС да би институције које су надлежне за медијске законодавство требало да буду укључене у процес израде Медијске стратегије, док је „председник силом наметнута ствар“.Каже се да је одлука потекла из премијеркиног кабинета у договору са председником, а премијерка је та која је надлежна и Министарство културе и информисања је под њеном ингеренцијом, напоменула је Филиповић.

Она мисли да је веома важно да се ствари и надлежности врате институцијама које су надлежне за медијско законодаство.

(Извор: ТВ Н1, форо: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 2 =