ЗАПОСЛЕНИ ТУЖЕ РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈУ ВОЈВОДИНЕ ЗБОГ СМАЊЕЊА ПЛАТА

Чланови синдиката Независност Радио-телевизије Војводина (РТВ) поднели су Основном суду у Новом Саду тужбу против покрајинског јавног сервиса због незаконитог умањивања зарада за 10 одсто запосленима, од новембра 2014. године, пише Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE).

Укупна вредност спора износи око 40 милиона динара, без припадајућих законских камата, наводи VOICE (www.voice.org.rs).

Тужбу је поднело 160 радника РТВ-а због незаконитог умањивања зарада применом Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава, наводи се у чланку.

Запослени су тужбу против РТВ-а засновали на аргументу да покрајински јавни медијски сервис не потпада ни под једну тачку наведеног закона, јер Република Србија нема контролу над више од 50 одсто капитала или више од 50 одсто гласова у органима управљања, а јавна средства не чине више од 50 одсто укупних прихода јер се РТВ натполовично финансира из таксе за јавне медијске сервисе.

Средства која се остварују наплатом таксе не могу бити јавна средства јер нити се уплаћују у буџет Србије нити њима располаже Република Србија, већ се директно од грађана прикупљају и наплаћују преко рачуна ЕПС-а док саму висину таксе одређују искључиво управни одбори јавних медијских установа на заједничкој седници, један је од аргумената из тужбе.

(Ивор Н1, фото: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + two =