ТРЛА ВЛАДА МЕДИЈСКИ ЛАН

Координаторка Међусекторске групе за слободу изражавања и медија Маја Стојановић изјавила је ФоНету да је добра вест што почиње рад на новој Медијској стратегији, али сматра да је важно решавати нагомилане проблеме у медијској сфери и пре доношења Стратегије, јер ће се сви медији угасити, ако се буде чекало на тај документ.

Она је оценила да је добро што је повучена радна верзија Медијске стратегије, да посао поново креће од почетка и што се тиче методологије рада, људи који ће бити у групи и осмишљавања решења за проблеме у медијима. Та решења свакако не може да осмисли Влада сама, већ у томе морају да учествују новинарска и медијска удружења, али и цивилни сектор, као неко коме је слобода изражавања од кључног значаја, истакла је Стојановић.

Према њеним речима, за суштину Медијске стратегије је кључно ко ће бити у радној групи, јер су на то од почетка биле усмерене главне замерке у процесу израде Стратегије.

Уколико немамо укључене стручне људе, експерте, све заинтересоване стране на изради Стартегије, предочила је Стојановић, можемо да знамо каква ће бити њена суштина. Само се надам да ће тај процес који се сада везује за форму овог пута бити много бржи, да бисмо што пре кренули да причамо о суштини и решавамо проблеме док се Стратегија доноси, нагласила је Стојановић.

Ако будемо кренули да решавамо проблеме у медијској сфери тек када Стратегија буде донета, угасиће се сви медији, упозорила је Стојановић, која сматра и да би изменама делова медијских закона требало предупредити произвољна тумачења.

Ми знамо да примена није била добра и зато писање нове Стратегије мора да крене од тога да обезбеди примену оних мера које су биле добре, а онда да осмисли нове мере, истакла је Стојановић. Ако сада пишемо нове законе да бисмо решили нешто што биважечи закони могли да реше, мислим да би то био корак у погрешном смеру, закључила је Стојановић.

(Извор: Фонет, Цензоловка, фото: слика екрана „Државни посао“)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + five =