ГОРДАНА СУША: ГРАЂАНИ СЕ ГУШЕ У ЛАЖНИМ ВЕСТИМА

Јавност у Србији је затрпана лажним вестима да би се тајно водиле неке политике док се прича о маргиналним стварима, изјавила је ФоНету новинарка Гордана Суша и констатовала да се „главна политика“ у земљи води иза леђа грађана.

Она је, у оквиру серијала Presss extra, новинару Миленку Обрадовићу рекла да није било воље за примену важећих медијских закона и да „нема ништа“ од медијског плурализма и равноправне заступљености свих политичких актера.

„Што се тиче примене медијских закона, да је било воље и жеље, ми смо могли да будемо најслободнија земља и не би могло да се деси ово што раде Пинк и Хепи телевизија, а у последње време и РТС“, оценила је Суша.

Према њеним речима, у „нормалним земљама“, попут Шведске и Данске, саморегулаторно тело води рачуна о поштовању кодекса новинара.

Те државе се не мешају у уређивачку политику својих јавних сервиса, нити у рад саморегулаторних тела, иако их финансирају из буџета, објаснила је Суша.

И овде би могло тако да се ради, да то наше тело, Савет за штампу, буде делимично финансирано из буџета како би лакше радило, уверена је Суша и наводи да такав предлог постоји, али да остаје да се види да ли ће бити и прихваћен.

Суша, међутим, не би волела да евентуално финансирање из буџета буде разлог за уцену људи из Савета за штампу.

Она као добар знак види наговештај председника Републике Александра Вучића и председнице Владе Србије Ане Брнабић да ће бити уважене примедбе медијских удружења у изради Медијске стратегије.

Немам баш обичај да им много верујем, јер ко зна шта ће се дешавати док нова радна група не седне за сто и док не почне расправа о конкретним темама, напоменула је Суша.

Она је оценила да се властима у Србији жури, јер су владавина права и слобода медија битни услови на путу ка Европској унији (ЕУ).

Да кажем да сам скептични оптимиста, закључила је Суша.

(Извор Н1, илустрација УНВ и pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 7 =