СРБИЈА ЗЕМЉА ЧУДА: РТВ СЕ НЕ ПЛАШИ НИ СУДА?

 

Основни суд у Новом Саду поништио је као незаконита решења Управног одбора РТВ којима је Слободан Арежина крајем јануара ове године разрешен с места директора програма РТВ. У пресуди коју је данас саопштила судија Весна Душић, РТВ се обавезује да Арежину врати на ту функцију у року од осам дана.

Пресудом која је данас донета одмах након одржаног првог рочишта за главну расправу поништава се, такође као незаконито, решење генералног директора РТВ Миодрага Копривице којим је Арежина проглашен за технолошки вишак, као анекс уговора о раду којим је Арежина премештен на место менаџера развојних пројеката.

Рок за жалбу на ову пресуду је 15 дана од дана када странкама буде достављен писмени отправак пресуде. Адвокат РТВ-а др Синиша Новковић рекао је за Цензоловку да ће одлуку о жалби донети РТВ.

Арежина за Цензоловку каже да је рано да говори о повратку на функцију са које је већ два пута био смењен јер, како наводи, очекује да ће се РТВ жалити на пресуду. „Чак и ако ова пресуда постане правоснажна, моја ранија искуства показују да то неће бити гарант да ћу ја свој посао моћи да обављам у складу са законом.“

„Адвокатска канцеларија Бељански и адвокатица Јелена Станић у тужби су навели необориве доказе о томе да је моје разрешења с функције из јануара ове године било незаконито. Истовремено, охрабрује ме спремност суда да прихвати чињенице и да након само једног одржаног рочишта одмах донесе пресуду. То што правда стиже за 15 минута улива наду да правна држава ипак постоји“, казао је Слободан Арежина.

Он је додао да је ова „пресуда велико охрабрење за све новинаре у Србији да се боре за своја права“. „Потребни су само одучност, упорност и, наравно, добар адвокат“, истакао је Арежина.

Данашњом првостепеном пресудом новосадско правосуђе је по трећи пут вратило Арежину на функцију с које је први пут смењен у мају 2016. одлуком Управног одбора. Након тужбе коју је након тога покренуо против РТВ-а и одлуке за коју је тврдио да је незаконита, исту ту оцену изнео је у својој пресуди најпре Основни, а потом, у новембру прошле године, и Апелациони суд. У правоснажној пресуди тог суда потврђен је захтев Основног суда да РТВ Арежину врати на место директора програма.

Арежина је крајем децембра 2017. номинално враћен на ту функцију, али, услед чињенице да се на месту директора програма РТВ-а већ налазила на јавном конкурсу изабрана Соња Кокотовић Зечевић, креће рашомон који се завршио најпре проглашавањем Арежине „вишком запослених“, а пет дана касније, 29. јануара – поновним – смењивањем, опет у режији Управног одбора, с функције коју практично није ни стигао да у „другом доласку“ честито обавља.

Два месеца након што је званично окончан поступак против РТВ-а, Арежина крајем фебруара поново тужи своју, и даље, матичну кућу и од ње тражи поништавање решења Управног одбора, решења генералног директора о „вишку запослених“, те анекс уговора о раду, којим се, након смене, премешта на место менаџера развојних пројеката.

Но, то није и једина његова тужба против РТВ-а. Следеће недеље, наиме, биће одржано прво рочиште по тужби којом тражи поништавање одлуке генералног директора РТВ-а из јануара ове године, којом је у тој кући фактички било уведено постојање двају директора програма (!), те да, сходно томе, актуелној директорки програма РТВ-а Соњи Кокотовић Зечевић буде наложено да у року од осам дана обави примопредају дужности са Арежином.

(Извор Цензоловка, Денис Колунџија, фото: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =