MAJA PAVLOVIĆ: AKO LAŽU NASTAVLJAM ŠTRAJK GLAĐU; EMITOVANJE KANALA 9 OD SUTRA

Piše: Igor Aleksić

 

Vlasnica kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, danas je bila na drugom sastanku u Ministarstvu kulture i informisanja u  organizaciji državnog sekretara Aleksandra Gajovića, a koji je usledio posle prekjučerašnjeg sastanka s ministrom Vladanom Vukosavljevićem, saznaje Udruženje novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina.
Pavlovićeva je istakla da lokalne televizije u Srbiji nemaju ni osnovne preduslove za opstanak na tržištu, jer su im nezakonito oduzete lokalne frekvencije, a nametnuto im je da budu regionalni mediji, što je udesetostručilo takse i sve ostale troškove.
Gajović je zaključio da postoje ozbiljni problemi lokalnih televizija u Srbiji, i poručio da će se svi učesnici sastanka pažljivo razmotriti potencijalna rešenja za navedene probleme.
Državni sekretar je savetovao da se svi zahtevi proslede nekom od udruženja na koja apeluje da se uključe u izradu medijske strategije, kako bi se na osnovu tog dokumenta stvorili uslovi za izmenu zakonske regulative.
Takođe je sugerisao da se povodom neažurnosti pravosuđa Kanal 9 obrati ministarki pravde Neli Kuburović, kao i svi ostali mediji u sličnom problemu.

Kada je reč o visokim tarifama OFPS-ja i SOKO-ja, Gajović je objasnio da su one pod ingerencijom Ministarstva prosvete, te da se po tom osnovu nezadovoljni žale na tu adresu.
Maja Pavlović je istakla da lokalni mediji nemaju nikakve šanse dok se na enumeraciji grupišu pod brojevima kao što je Kanal 9 na SBB-u na kanalu 342, a da bi tim pitanjem morao da se pozabavi REM, u čijoj je nadležnosti redosled kanala na izborniku.
Lokalni emiteri su ukazali i da nije u redu da država nalaže besplatno emitovanje svojih promotivnih kampanja i događaja na komercijalnim kanalima a da sve svoje namete prilježno naplaćuje.
Maja Pavlović je rekla da je štrak glađu prekinula privremeno, dok se ne uveri da su obećanja državnih organa realna.
Novosađani će ponovo moći da gledaju redovan program Kanala 9 već od sutra sa početkom u 18.55 časova, a test signal se emituje već od večeras.
Osim državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandra Gajovića, sastanku su prisustvovali pomoćnice ministra Slavica Trifunović i Irina Reljin, kao i čelni ljudi stručnih službi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i REM-a, kao i v.d. direktor ETV-a Branko Gogić.

Glavni ishod sastanka je reprogram duga Kanala 9 koji je regulisan ugovorom.
Maja Pavlović se posebno zahvalila na brižnosti sekretara Udruženja novinara Srbije Nina Brajovića, koji je prekinuo njen štrajk glađu tako što je odveo na ručak.

Što se tiče poziva državnog sekretara Aleksandra Gajovića, Udruženje novinara Vojvodine (UNV) prihvata poziv da uđe u radnu grupu za izradu medijske strategije i da prenese probleme lokalnih i regionalnih medija koje u strategiju valja impplementirati.

(Foto: MIK)

 

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Nema ocena)
Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen + 14 =