„АНТИЧКИ“ ОТКАЗ ГЛУМЦУ У ВРАЊУ ЗА НОВИНАРСКИ РАД

 

Док се у позориштима широм Србије спроводи рационализација, углавном из редова администрације и техничког особља, једини „рационализовани“ глумац је Саша Стојковић из врањског позоришта „Бора Станковић“.

Стојковић је уверен да је отказ добио због свог хонорарног новинарског рада и да се текстовима, за које је добио и НУНС-ову награду за истраживачко новинарство, замерио владајућој странци. Члан те странке, директор Позоришта Ненад Јовић оптужбе одбацује.

У биографији Саше Стојковића, добитника НУНС-ове награде у категорији штампаних медија, између осталог стоји:

„У Врањским новинама сам од друге године постојања тог медија, у позоришту сам радио 30 година“, каже добитник НУНС-ове награде Саша Стојковић.

Недељник Врањске – угашен, а у позоришту Стојковићу је уручен отказ. Узрок и једног и другог он препознаје још 2016. године у серији текствова о, како каже, утицајном функционеру СНС са југа Србије.

„Од тог тренутка почиње хајка на Врањске, која се завршила гушењем. Иза те његове жеље стала је читава странка. Сви ти људи који раде на томе и они који зависе од њих и то је сад једна велика група људи која ради на уништавању не само мене него и читаве моје породице“, наводи Саша Стојковић.

У саопштењу градског одбора СНС то што му је НУНС-ову награду уручио амерички амбасадор описано је тако да је од њега „званично добио уговор о раду“. Уговор о раду у Позоришту му је прекинут.

Члан СНС, директор Позоришта, у писаном одговору на питања Н1 поручује да његова одлука није политичка и да у свом раду политику није ни поменуо, да нико није утицао на одлуке и начин рада, а да је Стојковић отказ добио на основу Закона и свих процедура.

„Наиме, на основу члана 40 Посебног колективног уговора за установе културе формирана је независна комисија у колективу која је извршила рангирање запослених глумаца са 4. степеном стручне спреме и дошла до тог резултата. То нема никакве везе са његовим хонорарним радом, јер запослене третирам искључиво као раднике Позоришта и то колики допринос послу дају“, наводи се у одговору директора позоришта.

Допринос позоришту даје 24 запослених. Већина ради у администрацији и техничким службама, а без Стојковића, глумачки ансамбл сада има девет чланова. Четири генерације глумаца у породици, сада на врањској позоришној сцени нема Стојковића.

„Цела прича се се на крају своди на медије. Нема жмурења, јавност мора да зна. Могао сам да примам плату у позоришту, да не глумим тамо и да ми дају паре да ћутим. Ја то нећу радити. Ту је суштински проблем – они мене не могу натерати да ћутим“, поручује Стојковић.

Представе у којима игра Саша Стојковић и даље су на репертоару, али се ангажују замене, док је он после 30 година рада опет хонорарац и наставља да информише Врањанце на порталу инфо Врање.

(Извор: ТВ Н1, ауторка Гордана Бјелетич, фото Врања Википедија, 30.05.2018.)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Укупна оцена: -1, гласова: 1)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 5 =