ЕКСКЛУЗИВНО: ЗОРАН МОДЛИ У УЛОЗИ ШЕРЛОКА ХОЛМСА ОКО СУДБИНЕ РАДИЈА 202

За УНВ пише: Зоран Модли

Тог 26. маја замало да замрзим самога себе. Испада као да се суши све чега се дохватим. Потегнем причу о фабрици авиона „Икарус“, а онда дојури казнена експедиција и растури њихову најстарију зграду, самим тим и једини историјски споменик на територији Новог Београда. Потегнем почетком године причу о „Двестадвојци“ и како да буде мало боља него што јесте, при чему је за сваки случај и превентивно напустим, па се пролетос усидрим у Радио Лагуни, кад нови директор Радио Београда крене да смишља како да 202 кастрира и претвори у стерилни музички радио. О сахрани „Икаруса“, под насловом „Почело рушење прве српске фабрике авиона“, пише Марта за Танго Сикс, а причу о скупљању дрва за „Двестадвојкину“ ломачу објављује Машина на линку
„Икарус“, да се зна, никада нећу прежалити, колико год лажирали његову фасаду, е да би успомену на разрушену старину некако уклопили у бетон и стакло будућег пословно-стамбеног комплекса…
А шта би са Београдом 202?
Ову другу, причу о Београду 202 под насловом „Зашто Радио Београд 202 не треба да постане још једна музичка станица“, пренели су многи портали и појединци, па и ја, појединац. Закључио сам да је претња полувековној радио-станици још једна потврда истине по којој не можете бити сигурни да једног дана неће покуцати и на ваша врата, ма колико вас се други не тицали. Звук њиховог доласка све је ближи и све јачи: јер, они не куцају, они разваљују.
Ко је слушао, могао је да чује како је директор Радио Београда у емисији „Таласање“ на Првом програму 7. маја 2018. најавио да ће 202 постати музички радио, а колегијум главних и одговорних уредника Радија је то и потврдио на својој седници 10. маја 2018, тако да читава ствар око „репрограмирања“ Београда 202 и његово редуцирање на најобичнији музички радио очигледно није била измишљена.
Онда је стигла вест да је Управни одбор РТС-а на седници одржаној 28. маја 2018. године прихватио предлог генералног директора Драгана Бујошевића и директора Радио Београда Милана Недића да се на место в.д. главне и одговорне уреднице Програма 202 именује Милица Кубуровић (уместо досадашње главне и одговорне уреднице Снежане Грујић). По мени, посебно након дугог и поверљивог разговора са колегиницом која је дефинитивно већи инсајдер у овој причи чак и од самог директора (веровали или не!), испоставља се да је ово добра вест. Истог часа и дана на свом Фејсбук статусу сам написао:
„Тачно, Милица Кубуровић, на дужности заменика директора Радио Београда, иначе ‘персона поситива’, за сада је в.д. главног уредника ‘Двестадвојке’, до расписивања конкурса за ‘правог’ главног. Мислим да је она прави избор за овај прелазни период (наводно, својевремено је довела и Дачу Коцјана).’
Узгред, малочас сам добио информацију да 202 неће бити прекомандован у музички радио, него ће се само ‘сува’ информатива дистрибуирати кроз програме Радио Београда из јединствене редакције, зато што се мултиплицирање истог посла показало дефинитивно неекономичним. Ако је тако, онда је ОК, јер се ‘Двестадвојка’ често упињала да буде ‘мали Први програм’ – што је, благо речено, непотребно. Остаје, дакле, магазинско-музички радио који мора да се врати ауторским емисијама. Многе су у међувремену, несретном политиком досадашње уреднице, поскидане с програма. Треба измислити нове, а ове вратити, пре свега ‘Омниологију’ Зорана Станојевића, ‘Мућни главом’ Филипа Младеновића, ‘Децу 20. века’ Бобана Обрадовића и још неколико њих (последњу реченицу сам сада додао!).
Уз то, једна од основних бољки ‘Двестадвојке’ је и део времешног програмског кадра који само отаљава посао, с премало сати остварених на програму, а све у ишчекивању пензије – што је, по мени, скандалозно. То је последица касног запошљавања хонорарних сарадника који понекад чекају на стални радни однос по 20 и више година. “
* * *
То сам написао, а онда су почела да пристижу још нека сведочења о данима „претходне владавине“, охрабрена мојом претпоставком да сам добио праве информације. Да ли је у питању био пробни балон с циљем да газде виде да ли ће им то проћи или не показаће дани галопирајућег лета. Захваљујући бурним реакцијама сајбер света и дела медија, оправдано очекујем да до ове трансформације неће доћи.
Друге ствари су у позадини, баш онако како је дефинисано и у делу анализе везане за кадровску структуру 202. Свашта се ту дешавало, али људи су последњих месеци почели да бивају веома незадовољни јер је, по њиховој слободној процени, „сива еминенција“, уредник без портфеља и неко ко се, после више година, вратио у овај радио захваљујући главној уредници, мр Милован Филиповић, преузео 80 одсто програма. Смена је, кажу, била неминовна.
Један од „Двестадвојкиних“ упосленика (име познато мени) рече ми: „Ја лично нисам имао проблем с њима, али већина колега јесте. Практично, он је постао уредник програма, а она само извршитељка његових жеља… Балон незадовољства се надувавао и било је питање дана кад ће пући. А екипа која је остала уз уредницу (из личних интереса, углавном) сама јој је задала завршни ударац оним саопштењем потписаним као саопштење колегијума. То је за директоре (Недић и Бујошевић) била кап која је прелила чашу.
Није примерено да се тек тако мења намена једног радија који ће следеће године прославити педесети рођендан. Није примерено, упркос добром музичком укусу поменутог пара. Овако комплексним радио програмом требало би да „командује“ пре свега новинар набилдован животним, професионалним и медијским искуством, уместо – уз сво поштовање звању – магистра Музичке академије. Зато се надам да су информације добијене од врхунског програмског оперативца веродостојније од од “таласања” директора Радија (узгред, колеге који је живот новинара започео осамдесетих управо на Двестадвојци!), колико год он тренутно био директор куће.
“ Надам се“,  рече ми кроз коментар ове приче мој „разгибавајући“ колега Дарко Митровић, „да овог пута неће несрећне колеге послати на биро или неку депонију старих заборављених радио водитеља само зато што долази неко из владајуће клике да очисти и „форматира радио“ по већ добро познатом сценарију и естетици блиској владајућој мањини.“
Уосталом, зашто је толики проблем коначно и запослити најперспективније и „Двестадвојци“ најлојалније младе људе? Неки од њих су на програму, неки проносе њено име као модератори на друштвеним мрежама. Да би радио био млад духом мора да има и биолошке младости у својим редовима.
За сада толико. Остајемо начуљених ушију (ипак је ово радио)!

(Зоран Модли је био аутор Радија 202. Спада у легенде југословенске радиофоније. Текст је написан за сајт Удружења новинара Војводине (УНВ), Зрењанин. Одговорни уредник: Игор Алексић, фотографија из личне архиве Зорана Модлија, начинио је Андреј Чукић).

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Укупна оцена: +1, гласова: 27)
Loading...

2 thoughts on “ЕКСКЛУЗИВНО: ЗОРАН МОДЛИ У УЛОЗИ ШЕРЛОКА ХОЛМСА ОКО СУДБИНЕ РАДИЈА 202

 • 11. јуна 2018. at 17:50
  Permalink

  Просто је невероватно колико је сјајних аутора сјајних емисија прошло за ових безмало 50 година Двестадвојком, све да би станица остала тако очерупана. Зар треба да се понавља како раде на Западу? Треба: познати Американци преваљују стоту годину живота, између осталог и зато што су цењени и вољени. Драгоцене традиционалне вредности… Искуство које се преноси право у руке и уши… Што је најгоре, напуштањем таквих величина као што су Дејан Ђуровић, Драгана Кауцки & Јаков њен другар, Зоран Модли, Зоран Станојевић… унапред се обесхрабрује рад и труд нових генерација. Двестадвојка је била музички радио, кад је имала Драгстор озбиљне и Драгстор забавне музике, Маратоне по неколико дана… Не знам да ли још постоји 1001 траг јер је више не слушам, као што не слушам ни остале јефтине програме. Уштеда по сваку цену… Ето, ја штедим струју.

  Одговори
  • 11. јуна 2018. at 18:36
   Permalink

   Хвала Вам на овом дивном коментару, који је истинит. Менторство је постојало у новинарству да би се створили нови добри новинари и водитељи. Пошто добри новинари и водитељи више нису потребни, нису потребни ни ментори. Знате како се каже, добру и паметну публику стварају паметни и пристојни медији… И тако можемо до сутра. Ово је један од најлепших и најписменијих коментара, који смо добили од обнове сајта. Хвала на времену који сте одвојили да га напишете.

   Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =