ЦЕНЗОЛОВКА: ВРАЋАМ ТИ ТВОЈЕ НОВЧИЋЕ ОД ПРЕВАРЕ И СНА!

Аутор: Денис Колунџија

На конкурсу у Сомбору локалном порталу soinfo.org додељено десет пута мање новца него пропагандним гласилима Српском телеграфу и Информеру, а 15 пута мање него Телевизији Студио Б, која се види у Београду и околини. У комисији која је новац доделила био и представник АНЕМ-а и Локал Преса.

У Србији више није вест ко се омрсио на медијском конкурсу, па ни то ко није, већ, без сумње, ко је добио новац али не жели да га прими: ретка је појава, али се ипак дешава.

Пре неколико дана десило се то у Сомбору. Тамошњи информативни портал soinfo.org  нашао се ове године међу срећним добитницима на медијском конкурсу, али мало по објављивању резултата конкурса „тешког“ 12 милиона динара, из редакције овог портала саопштили су да се одричу свог дела – вау, големих двадесет хиљада динара!

„Soinfo.org неће користити додељена средства на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката. Опредељених 20.000 динара остављамо Граду Сомбору да их кроз предстојећи ребаланс преусмери на позиције које мањкају“, саркастични су били „соинфовци“ у свом саопштењу под називом „Срамотни конкурс“.

 

Прецизније речено, портал soinfo.org  нема намеру да са Градом Сомбором потпише уговор о коришћењу новца додељеног на конкурсу, каже за Цензоловку главни уредник тог портала Сава Мајсторов.

Понижавајуће мали износ је један део приче, али овај сомборски портал, активан још од 2003. под окриљем удружења грађана СО Опен, на протестни чин превашодно је натерала контроверзна екипа добитника.

„Редакција портала Soinfo.org  донела је ову одлуку једногласно, уз констатацију да не желимо да дајемо легитимитет незаконитом решењу које је потписала градоначелница Душанка Голубовић. Она је директно прекршила конкурсне критеријуме и повредила Закон о јавном информисању. Градоначелница Сомбора је доделила новац грађана Сомбора медијима којима је у претходном периоду изречено више десетина јавних опомена Савета за штампу. Конкретно, то су: Медијска мрежа д.о.о. из Београда (Српски телеграф) – 200.000 динара, News Media Team Београд (Србија данас) – милион динара, Проглас публиц релатионс (Студио Б) – 300.000 динара, те Инфо ИТ медиа (Информер) – 200.000 динара“, стоји у саопштењу.

На проблем награђивања таблоида са опоменама Савета за штампу недавно је у свом истраживању указао ЦИНС: у последње две године, упркос опоменама, Српски телеграф и Информер похарали су медијске конкурсе у Војводини и Београду, инкасирајући 23 милиона динара. Што се тиче овогодишње конкурсне сезоне, истраживање Цензоловке показује да су та два таблоида заједно већ стигла до суме од седам милиона динара.

Мајсторов у разговору за Цензоловку дели став ЦИНС-а да у Србији постоје привилеговани медији који има да морају да прођу на конкурсу, и упркос одредби из Правилника из 2014. године.

У члану 18 тог акта, који уређује критеријуме за оцењивање пројеката, стоји да се посебно оцењује „да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда“.

Док се удружења не уозбиље

„Привилеговани медији постоје и за сомборску комисију, и то је политичка одлука која се неће мењати. И биће тако све док се новинарска удружења не уозбиље“, упозорава главни уредник soinfo.org

„Новинарска удружења“, појашњава, „морају да се изборе за то да Савет за штампу добије место које заслужује, а његове одлуке да постану обавезујуће. Без тога, ово што се догодило у Сомбору, али и у другим срединама ове године, поновиће се и следеће.“

Да читава ствар буде бизарнија, у сомборској комисији седео је Ивица Шмит, представник АНЕМ-а и Локал Преса, удружења која су се до сада показала тако осетљива и на конкурсне неправде и на фантомска новинарско/медијска удружења која заузимају значајан број места у локалним комисијама широм земље.

Уз Шмита, о додели новца одлучивала је и Сања Димитрић Нешић, представница неизбежне Нове мреже Србије (све су ближи јубиларној, 30. комисији, и то само у Војводини, браво!), те Наташа Колар из фамозне Асоцијације електронских медија Војводине.

„Имам информацију о томе да је сомборска комисија чак тражила податке од Савета за штампу и да су их добили, али им, очито, то ништа није значило“, каже нам Мајсторов.

Комисија је та која само предлаже челнику/челници локалне самоуправе коме јавни новац да расподели, али су челници ти чија је реч последња. Зашто је сомборска градоначелница Душанка Голубовић, упркос Правилнику, потписала решење којим се новац из сомборског буџета додељује претплатницима на опомене Савета за штампу, остаће мистерија, јер градоначелница ни после четири дана није одговорила на понуду Цензоловке да говори о овој теми.

Као и у другим срединама, ова година није никакав изузетак по питању додељивања новца проказаним таблоидима. Градоначелница Сомбора, тако, ни прошле године није имала проблем да аминује траншу од 480.000 динара Српском телеграфу или пак милионче порталу Србија данас.

Истине ради, у истој тури удружење СО Опен, односно портал soinfo.org, добило је 15 пута више новца него ове године. Мајсторов, међутим, наглашава да је његов портал, и поред износа од 300.000, био критичан према списку добитника.

„Мислим, штавише сигуран сам, да смо на порталу били критични и према том конкурсу“, навео је уредник сомборског портала (Цензоловка је пронашла овај текст).

Иначе, на порталу је посебно атрактивна форум секција на којој није реткост да сами „форумаши“ креирају вести – од својих „извора“ или на темељу прибављене документације.

„И за све ове године нико нас није тужио“, поносно ће први човек сомборског портала.

„Верујем да уживамо поверење Сомбораца и становника из околних места, а мислим да је то и због тога што о свему отворено пишемо и што дозвољавамо форумашима одређену слободу“, каже Мајсторов, који пише и уређује сајт уз помоћ двојице сарадника.

Отворено писање, је ли, најчешће значи и критичност према (локалним) властима, а то обично не пролази без последица.

„Критични смо према актуелној власти, али такви смо били и према њиховим претходницима. Не искључујем да је то разлог што је, како чујем, СОинфо блокиран запосленима у градској управи, или што нам је ове године додељено десет пута мање новца него таблоидима с опоменама Савета за штампу, или 47,5 пута мање од једног удружења које је формирано крајем 2016. а већ 2017. добило је 700.000 динара“, предочава нам Мајсторов и напомиње да је удружење СО Опен добијало мање новца од осталих и у време претходника актуелне СНС власти у Сомбору.

Функционисање портала некад су обезбеђивале и рекламе, али тога сада, наводи наш саговорник, има мање.

„Довијали смо се до сада, па ћемо и убудуће“, закључује уредник портала soinfo.org

Овај текст настао је у оквиру пројекта „Јавни новац за јавни интерес“, који спроводе БИРН, НУНС и СЋФ, а финансира Европска унија. Ставови изречени у овом тексту представљају ставове аутора и не одсликавају ставове ЕУ.

(Извор: Цензоловка, фото; pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 2 =