ФАНТОМСКИМ ФИРМАМА НАЈВЕЋИ ИЗНОСИ НА КОНКУРСИМА МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ

Највећи износ од 4,9 милиона динара додељен фирми „Essentis“, регистрованој за медијске садржаје дан пред закључење конкурса, док је други по реду износ од 4 милиона припао агенцији „RayDeream Production” регистрованој за рекламе и маркетинг.

Пројекти две непознате “медијске” фирме награђене су највишим милионским износима на тек завршеном конкурсу Министарства културе и информисања за суфинансирање јавног интереса у медијским садржајима.

Највећи износ од 4,9 милиона динара додељен је београдској фирми „Essentis“, за пројекат под називом “100 година након Солуна”, док је други по реду износ од 4 милиона припао новосадској Агенцији за услуге рекламе и маркетинга „RayDeream Production” за пројекат “Трагом времена”. Те две назови медијске куће добиле су чак 12 одсто од укупно опредељних 72 милиона динара, у конкуренцији 225 пројеката телевизија, удружења грађана, агенција из целе Србије.

Занимљиво је да је фирма „Essentis“ регистрована за производњу медијских садржаја 7. марта 2018. године, само дан пред закључење конкурса Министарства. У решењу о регистрационој пријави Агенције за привредне регистре наводи се “промена претежне делатности” фирме „Essentis“ тако што је избрисана шифра 7022 – Консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем и уписана шифра 5911 – Производња кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма.

Подсећамо да је Конкурсом за суфинансирање пројеката за производњу медијских садржаја намењену телевизији у 2018. години као максимални износ који се може доделити једном пројекту предвиђено 5 милиона динара. У образложењу стручне комисије која је вредновала пројекте наводи се да тема пројекта „Essentisа“ представља: “нов приступ историјским догађајима и улози српске државе у стварању међународних политичких токова, као и развој српске државности и српског народа у 20. веку”. Комисија је оценила и да “предлагач пројекта поседује високе стручне и професионалне референце, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта”. То што се све до последњег дана конкурса фирма “Essentis” бавила консултантским активностима у вези с пословањем и управљањем стручној комисији није нимало сметало да јој да апсолутни примат у конкуренцији телевизијских пројеката.

Стручној комсији није сметало ни то што другооцењена предузетничка фирма „RayDeream Production” није регистрована за производњу медијских садржаја већ за услуге рекламирања и маркетинга (шифра 7311). Образложење комисије је да “пројекат обухвата производњу и емитовање серијала о карактеристичним знаменитостима Србије”, те да је “високопрофесионално постављен”. Не наводи се ни једна конкретна “знаменитост”, а још мање објашњава оцена о “високопрофесионости”.

Подсећамо да су НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес и Асоцијација медија повукли своје представнике из стручних комисија Министарства културе и информисања.

(Извор: НУНС, photo: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Укупна оцена: 0, гласова: 2)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 6 =