ЕВРОПСКА ФЕДЕРАЦИЈА НОВИНАРА УСВОЈИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ О УБИСТВИМА НОВИНАРА НА КОСОВУ

 

Скупштина Европске федерације новинара (ЕФЈ) једногласно је усвојила Резолуцију о истрагама убистава новинара на Косову коју су поднели Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Асоцијација новинара Косова (АГК), саопштено је данас.

Годишњој скупштини ЕФЈ-а одржаној јуче у Лисабону присуствовали су делегати из 30 земаља.

Како преноси УНС, Мухарем Баздуљ на конференцији је, у име иницијатора Резолуције – Удружења новинара Србије (УНС), предочио делегатима новинарских организација из Европе податке у вези са случајевима убијених и киднапованих новинара и затражио усвајање Резолуције.

Резолуцијом се тражи ефикасна истрага убистава и киднаповања 14 српских и албанских новинара и медијских радника на Косову у периоду од 1998. до 2005. године, а од ЕУЛЕКС-а и Уједињених нација да спроведу одлуке Саветодавне комисије УН за људска права којима се тражи решавање ових случајева и обештећење породица Резолуцијом се, такође, захтева сарадња тужилаца из Београда и Приштине код решавања наведених случајева, да мандат Специјалног суда за ратне злочине почињене на Косову обухвати и случајеве убијених и киднапованих новинара и медијских радника, као и да се у Приштини формира Комисија за истраживање убистава и киднаповања новинара и медијских радника на Косову од 1998. до 2005. године која ће у свом саставу имати новинаре.

(Извор: Данас онлине, 07.06.2018.)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =