КОМИСИЈА: МИЛАН ПАНТИЋ УБИЈЕН ЗБОГ ПЉАЧКАШКЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

Комисија за истраживање убистава новинара изразила је данас жаљење што ни 17 година од убиства новинара Милана Пантића из Јагодине, извршиоци и налогодавци тог злочина нису приведени правди и оценила да се суђење за убиство Славка Ћурувије одвија „запрепашћујуће споро, уз правно бизарне одлуке судског већа“.

Наводећи да рад на предмету убиства Милана Пантића никада није био интензивнији, Комисија је навела да су пред правосудним органима саслушани сви сведоци и да се њихове изјаве налазе у тужилачким списима.

„Комисија је на основу до сада прикупљених доказа убеђена да је мотив за убиство колеге Пантића пљачкашка приватизација у којој је више лица примило милионски мито и која је остала без судског епилога. Предмети у вези с том приватизацијом налазе се у Вишем јавном тужилаштву у Београду и Тужилаштву за организовани криминал, али за сада без резултата, и поред неспорних доказа који постоје“, пише у саопштењу.

Комисија је најавила да ће упознати државне органе са својом оценом о томе како су честе измене система и промене процедуре „погодовале некажњивости одговорних за убиства новинара“.

„Проток времена постаје све већа препрека ефикасном прикупљању валидних доказа, али и неефикасност нашег кривично-правосудног система, који је у овом случају показао све своје системске слабе стране. Правда је доступна само када је поступање државних, првенствено правосудних органа, системски усмерено на прикупљање доказа у што краћем времену“, стоји у саопштењу.

Комисија је оценила и да се суђење за убиство Славка Ћурувије одвија „запрепашћујуће споро, уз правно бизарне одлуке судског већа“.

Дописник „Вечерњих новости“ из Јагодине Милан Пантић убијен је 11. јуна 2001. у ходнику испред свога стана у Јагодини, ударцем тупим предметом у главу.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић изјавио је прошле године поводом годишњице убиства да очекује пуно отпора и опструкције приликом подизања оптужнице за убиство Пантића јер је он био „препрека коју је требало отклонити“ пре започињања једне од највећих корупционашких приватизација 2000-их у којој су учествовали појединци из врха тадашње власти.

Овим случајем, Инсајдер се бавио у емисији Новинарско питање.

(Извор: Инсајдер)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 3 =