ПОЛИТИКА КАЖЊЕНА ЗБОГ УНИШТАВАЊА КАРИЈЕРЕ СВЕТЛАНЕ ВАСОВИЋ МЕКИНЕ

Први основни суд у Београду казнио је директорку „Политике“ Миру Глишић Симић са 15 хиљада, а „Политику новине и магазини“ са сто хиљада динара јер новинарка Светлана Васовић Мекина још увек није враћена на посао.

Како се наводи у саопштењу, казна Мири Глишић Симић и „Политици новине и магазини“ (ПНМ) изречена је због тога што ПНМ ни годину дана после коначне пресуде Врховног касационог суда није спровела одлуку о враћању Светлане Васовић Мекина на посао.

Због тога што Васовић Мекини није надокнадила ни трошкове парничног поступка у износу од 525. 750 динара, Први основни суд 23. маја ове године дао је налог Народној банци Србије да са рачуна ПНМ-а Светлани Васовић Мекина исплати тај износ.

Отказ новинарки Васовић Мекина 2010. године уследио је након што је објавила ексклузивну информацију о плану признавања Косова по инструкцијама Стејт департмента Словенији која је тада председавала Европској унији.

Васовић Мекина изјавила је УНС-у да пресуда Врховног касационог суда „доказује да је била правилна осуда праксе отпуштања коју је 2010. године у „Политици“ спровела тадашња власт, као и да је тадашње – и садашње – руководство „Политике“ поступало незаконито и тиме нанело велику штету не само отпуштеним новинарима него и ’Политици’ у целини“.

Врховни касациони суд је утврдио да је „Политика“ отпустила новинарку незаконито јер је према Закону о раду, пре отказивања уговора о раду, морала да донесе Програм решавања вишка запослених, наводи се у саопштењу.

Врховни касациони и Први основни суд утврдили су да је у „Политици“ било на располагању више слободних радних места за која је Светлана Васовић Мекина испуњавала услове али јој, за разлику од других запослених, није било понуђено ниједно.

Тиме је руководство „Политике“, по оцени суда, „повредило принцип забране дискриминације зајамчен Уставом РС и Законом о раду који забрањује да се запослени ставља у неповољан положај у односу на друга лица у истој или сличној ситуацији“.

(Извор: Данас, 08.06.2018.)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =