ГАЈОВИЋ: ТВ ФЕСТИВАЛ ПРЕС ВИТЕЗ ЈЕ ПОТРЕБАН АЛИ МОРА СЕ НАЋИ ОДРЖИВИ МОДЕЛ

У Министарству културе и информисања  данас је председника Удружења новинара Војводине из Зрењанина, Игора Алексића,  примио на затворени разговор тим на челу са државним секретаром за информисање Александром Гајовићем.

Гајовић је одмах нагласио да су његова врата отворена за све новинаре, без обзира на опцију којој припадају, и да је спреман да бар покуша да реши проблеме који су из његовог ресора.

Главна тема деведесетоминутног састанка је била судбина ТВ фестивала Прес витез и лош третман МКИ према њему.

Министарство сматра да је модел суфинансирања добар, а УНВ мисли да никад није било горе за новинаре, па ни за њихове фестивале.

Алексић је указао да се све више обраћа пажње на беспотребну папирологију а не на резултате, да су процедуре све компликованије док су буџети све мањи,  реализатори мизерно плаћени у највећем броју случајева, осим када је реч о псеудо пројектима који се фантастично напишу а не спроведу, или фингирају.

Тим Министарства је указао да је пројекат Press витеза написан ове године недовољно добро  да би комисија била фасцинирана.

Алексић је обавестио присутне да је годинама само плаћен за све послове око 10.000 динара месечно нето, и то не током целе године.   Министарство има превисоке захтеве спрам тога које паре даје, нагласио је он,  као и да се зна да су најбољи медијски фестивали у земљи Press vitez и Интерфер. Алексић је похвалио конкурентски Интерфер и изразио мишљење да је и његов одобрени буџет испод милион динара смешно мали, и да су новинарске смотре дискриминисане у поређењу с онима из области културе.

Навео је пример Покрајинског секретаријата, који је за фестивал културног типа у Равном селу, определио пет милиона динара, док новинарски фестивали добију по стотинак или двеста хиљада динара годишње, што је истакао као аномалију светског типа.

Такође је обавестио тим МКИ да је колеге с Косова и Метохије, ван лобија, заболело јер су одбијене, и да неки од захтева постављених само пред УНВ нису били пристојни  и фер, а спадају у сферу доказивања општепознатих чињеница у праву.

Тим Министарства културе је упутио низ похвала и критика на рачун 13 година сарадње с ТВ Фестивалом Прес витез, а председник Алексић је неке критике прихватио, поготово ону да се УНВ не активира довољно при МКИ не схватајући да свака нова постава има различите културне политике.

УНВ је указао да је можда тренутак  да Министарство јасно и гласно каже да је време да се Press витез угаси и да је уморан од неизвесности и изједначавања с манифестацијама без традиције и реномеа.

Гајовић је то негирао, али је нагласио да се морају истражити одрживи модели у  законским оквирима.

Помоћница Министра за медије, Славица Трифуновић,  пренела је Алексићу светска искуства и позвала на проактивност и прилагођавање, уз признање да је економски положај новинара и њихових манифестације лош, али да је тако у већем делу света.

Виши саветник Снежана Печенчић је Алексићу врло подробно указала на законске узусе.

Самостални руководилац и саветник Борка Рајшић указала је на мањкавости пројектног описа које Алексић није негирао, али ју је обавестио да је уместо штрајка глађу написао штуро пројекте сматрајући да наводни експерти у комисији морају да знају профиле два најважнија медијска фестивала, као и да су многи одобрени пројекти истог формалног квалитета, према изворима које поседује.

Рајшићева је Алексића замолила да пише пројекте као у најбољим временима фестивала, па да тек тада критикује комисије.

Председник УНВ  је државном секретару Александру Гајовићу захвалио јер га је примио на разговор.

Последња државна секретарка која је прихватала дијалог о проблемима била је Снежана Плавшић, нагласио је Алексић, као и да без обзира да ли ће Прес витез наставити рад или не, захваљује  на љубазности и професионалности Министарства као институције, и обавестио присутне да тешке послове из сфере културе, као професионалац на средини каријере, више не жели да ради скоро бесплатно.

Државни секретар је УНВ критиковао јер више не користи своје капацитете, и не укључује се у рад комисија, те да га не интересују праксе које су увек иста удружења стављала у комисије.

Обе стране су сагласне да је Прес витез оставио леп културни опус у последњој декади, да га новинари воле, да има одређен значај и да није изневерио општи интерес.

Неки сегменти разговора нису били за јавност, али се с обе стране осетила добра намера.

Алексић је закључио и да чаша  воде и пажња коју је добио  од врха Министарства културе и информисања макар враћа достојанство ако не и нормалан буџет Press витезу.

И Гајовић и Алексић су признали да је могуће направити, провизорно, још једно или два издања Press viteza, али да је професионализација једини пут за колики-толики гарант одрживости традиције.

УНВ захваљује новом државном секретару на култури и ширини коју је исказао.

Главна Алексићева порука је била да Прес витез може бити комерцијализован истог момента када то постане изводљиво за Филхармонију, Балет, РТС, а и да жали јер на конкурсу за КиМ су одбијени слободни медијски радници само због форме.

Рекао је и да је незадовољан јер удружења која делгеирају чланове комисија сама себи додељују врло позамашне своте новца.

13.6.2018. тим Министарства културе се борио витешки за своје ставове, а исто тако је прихватио и критике на свој рачун.

На томе му је Удружење новинара Војводине из Зрењанина захвално као да је добило буџет од пет милиона динара.

(14.6.2018, Коминике, Удружење новинара Војводине (УНВ), Зрењанин / ТВ Фестивал Прес витез, TV festival Press vitez/ TV Festival Press Knight, Serbia/Association of Journalists of Vojvodina (AJV), Zrenjanin)

 

 

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =