GAJOVIĆ: TV FESTIVAL PRES VITEZ JE POTREBAN ALI MORA SE NAĆI ODRŽIVI MODEL

U Ministarstvu kulture i informisanja  danas je predsednika Udruženja novinara Vojvodine iz Zrenjanina, Igora Aleksića,  primio na zatvoreni razgovor tim na čelu sa državnim sekretarom za informisanje Aleksandrom Gajovićem.

Gajović je odmah naglasio da su njegova vrata otvorena za sve novinare, bez obzira na opciju kojoj pripadaju, i da je spreman da bar pokuša da reši probleme koji su iz njegovog resora.

Glavna tema devedesetominutnog sastanka je bila sudbina TV festivala Pres vitez i loš tretman MKI prema njemu.

Ministarstvo smatra da je model sufinansiranja dobar, a UNV misli da nikad nije bilo gore za novinare, pa ni za njihove festivale.

Aleksić je ukazao da se sve više obraća pažnje na bespotrebnu papirologiju a ne na rezultate, da su procedure sve komplikovanije dok su budžeti sve manji,  realizatori mizerno plaćeni u najvećem broju slučajeva, osim kada je reč o pseudo projektima koji se fantastično napišu a ne sprovedu, ili fingiraju.

Tim Ministarstva je ukazao da je projekat Press viteza napisan ove godine nedovoljno dobro  da bi komisija bila fascinirana.

Aleksić je obavestio prisutne da je godinama samo plaćen za sve poslove oko 10.000 dinara mesečno neto, i to ne tokom cele godine.   Ministarstvo ima previsoke zahteve spram toga koje pare daje, naglasio je on,  kao i da se zna da su najbolji medijski festivali u zemlji Press vitez i Interfer. Aleksić je pohvalio konkurentski Interfer i izrazio mišljenje da je i njegov odobreni budžet ispod milion dinara smešno mali, i da su novinarske smotre diskriminisane u poređenju s onima iz oblasti kulture.

Naveo je primer Pokrajinskog sekretarijata, koji je za festival kulturnog tipa u Ravnom selu, opredelio pet miliona dinara, dok novinarski festivali dobiju po stotinak ili dvesta hiljada dinara godišnje, što je istakao kao anomaliju svetskog tipa.

Takođe je obavestio tim MKI da je kolege s Kosova i Metohije, van lobija, zabolelo jer su odbijene, i da neki od zahteva postavljenih samo pred UNV nisu bili pristojni  i fer, a spadaju u sferu dokazivanja opštepoznatih činjenica u pravu.

Tim Ministarstva kulture je uputio niz pohvala i kritika na račun 13 godina saradnje s TV Festivalom Pres vitez, a predsednik Aleksić je neke kritike prihvatio, pogotovo onu da se UNV ne aktivira dovoljno pri MKI ne shvatajući da svaka nova postava ima različite kulturne politike.

UNV je ukazao da je možda trenutak  da Ministarstvo jasno i glasno kaže da je vreme da se Press vitez ugasi i da je umoran od neizvesnosti i izjednačavanja s manifestacijama bez tradicije i renomea.

Gajović je to negirao, ali je naglasio da se moraju istražiti održivi modeli u  zakonskim okvirima.

Pomoćnica Ministra za medije, Slavica Trifunović,  prenela je Aleksiću svetska iskustva i pozvala na proaktivnost i prilagođavanje, uz priznanje da je ekonomski položaj novinara i njihovih manifestacije loš, ali da je tako u većem delu sveta.

Viši savetnik Snežana Pečenčić je Aleksiću vrlo podrobno ukazala na zakonske uzuse.

Samostalni rukovodilac i savetnik Borka Rajšić ukazala je na manjkavosti projektnog opisa koje Aleksić nije negirao, ali ju je obavestio da je umesto štrajka glađu napisao šturo projekte smatrajući da navodni eksperti u komisiji moraju da znaju profile dva najvažnija medijska festivala, kao i da su mnogi odobreni projekti istog formalnog kvaliteta, prema izvorima koje poseduje.

Rajšićeva je Aleksića zamolila da piše projekte kao u najboljim vremenima festivala, pa da tek tada kritikuje komisije.

Predsednik UNV  je državnom sekretaru Aleksandru Gajoviću zahvalio jer ga je primio na razgovor.

Poslednja državna sekretarka koja je prihvatala dijalog o problemima bila je Snežana Plavšić, naglasio je Aleksić, kao i da bez obzira da li će Pres vitez nastaviti rad ili ne, zahvaljuje  na ljubaznosti i profesionalnosti Ministarstva kao institucije, i obavestio prisutne da teške poslove iz sfere kulture, kao profesionalac na sredini karijere, više ne želi da radi skoro besplatno.

Državni sekretar je UNV kritikovao jer više ne koristi svoje kapacitete, i ne uključuje se u rad komisija, te da ga ne interesuju prakse koje su uvek ista udruženja stavljala u komisije.

Obe strane su saglasne da je Pres vitez ostavio lep kulturni opus u poslednjoj dekadi, da ga novinari vole, da ima određen značaj i da nije izneverio opšti interes.

Neki segmenti razgovora nisu bili za javnost, ali se s obe strane osetila dobra namera.

Aleksić je zaključio i da čaša  vode i pažnja koju je dobio  od vrha Ministarstva kulture i informisanja makar vraća dostojanstvo ako ne i normalan budžet Press vitezu.

I Gajović i Aleksić su priznali da je moguće napraviti, provizorno, još jedno ili dva izdanja Press viteza, ali da je profesionalizacija jedini put za koliki-toliki garant održivosti tradicije.

UNV zahvaljuje novom državnom sekretaru na kulturi i širini koju je iskazao.

Glavna Aleksićeva poruka je bila da Pres vitez može biti komercijalizovan istog momenta kada to postane izvodljivo za Filharmoniju, Balet, RTS, a i da žali jer na konkursu za KiM su odbijeni slobodni medijski radnici samo zbog forme.

Rekao je i da je nezadovoljan jer udruženja koja delgeiraju članove komisija sama sebi dodeljuju vrlo pozamašne svote novca.

13.6.2018. tim Ministarstva kulture se borio viteški za svoje stavove, a isto tako je prihvatio i kritike na svoj račun.

Na tome mu je Udruženje novinara Vojvodine iz Zrenjanina zahvalno kao da je dobilo budžet od pet miliona dinara.

(14.6.2018, Kominike, Udruženje novinara Vojvodine (UNV), Zrenjanin / TV Festival Pres vitez, TV festival Press vitez/ TV Festival Press Knight, Serbia/Association of Journalists of Vojvodina (AJV), Zrenjanin)

 

 

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Nema ocena)
Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − seventeen =