УНВ ПОВОДОМ НЕСТАНКА ЦВЕТКОВИЋА: НОВИНАРИ СУ У СРБИЈИ ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ

Стефан Цветковић из Беле Цркве: један од бољих истраживачких новинара у Србији

Поводом јучерашњег нестанка истраживачког новинара Стефана Цветковића из Беле Цркве, председник Удружења новинара Војводине (УНВ) из Зењанина, Игор Алексић, поручио је да многи заборављају да је много теже и опасније бити новинар у локалним срединама, и да се и сам уверио када је у опасним ситуацијама да је боље да се обрати престoничким инстуцијама него онима у сопственом граду:

„Реч је о атмосфери у којој су новинари обележени као неважни, чак људи који сметају и на које може насрнути готово свако с великом вероватноћом да неће бити казненог исхода. Осим физичким угрожавањем, новинарима се прети  прљавим кампањама и изношењем у јавност ствари из њиховог приватног живота, или се чак и инсценирају ситуације које се сниме и касније користе за  медијско разрачунавање.“

Алексић је открио да је прекјуче, врху Министарства и информисања Републике Србије, пренео став УНВ из Зрењанина да су новинари у једној од најгорих ситуација које памти, на састанку поводом  исхода овогодишљих конкурса за финансирање медија, и да му је жао што се његова злослутна реченица већ за два дана од тада показала као можда тачна.

Осим државе, сматра Алексић, крива су и новинарска удружења која су толико разједињена, и пречесто окренута ситносопственичким интересима, па да због тога не постоји јак медијски фронт који ће казнити бар бојкотом сваку особу која насрће на било којег новинара.

„Верујте да ме посебно згрози када дође до ситуације да новинари нападају једни друге“, посебно је потцртао Алексић. „Има и тога.“

„Као председник УНВ,  не правим разлику када је угрожен новинар ТВ Н1, РТС-а, Хепија, Пинка, Ал Џазире, или неке локалне телевизије, то јест било којег медијског радника, било којег медија. У таквим ситуацијама поново морамо изградити максималну еснафску солидарност, не само у земљи, него и у региону“, истако је Алексић.

„Излишно је наглашавати да  је најтеже истраживачким новинарима, и да је веома опасна пракса застрашивања или лепљења етикета свакоме ко има пријатеља у Америци да је страни плаћеник и издајник. Многе земље су нас у једном нашем историјском тренутку бомбардовале, па ако имате пријатеље у њима, не значи да сте аутоматски издајник“, упозорио је Алексић.

УНВ из Зрењанина сматра да је тренутна реакција полиције добра; то што је укључила све ресурсе у потрагу, али да се поставља питање безбедносне процене полиције, и зашто новинар којем је толико прећено, и који је привођен, од стране косовског тужилаштва, на прелазу Јариње, ради сазнања о убиству Оливера Ивановића,  није добио двадесетчетворочасовну полицијску заштиту.

„Ово питање поставићу на првој следећој групи за заштиту новинара“, обећао је Алексић, изражавајући спремност да по прекидању тренутне атмосфере у душтву према новинарима,  без задршке сарађује и са највећим неистoмишљеницима из новинарских кругова.

„Сматрам да је дошло време да се држава и новинари искрено и ефикасно удруже, па да само вербална претња новинару доводи до затвора, а да се убиства ефикасно кажњавају максималним казнама“, рекао је Алексић.

УНВ сматра и да треба подробније истражити нападе локалних моћника које је Цветковић доживљао од локалних актера у Белој Цркви.

Држава, нажалост, не може увек да предвиди убиство било којег новинара или грађанина, и похвално је што свим ресурсима тражи Цветковића, али последњи је час  да новинарска удружења, и државни органи,  и Европа, ставе тачку на атмосферу и миље који су од новинара направили глинене голубове, закључио је председник Игор Алексић, у званичном саопштењу за медије Удружења новинара Војводине (УНВ) из Зрењанина, признајући и да се сам пречесто осећа незаштићено и на мети због посла који обавља, иако је председник новинарског удружења, те да када је угрожен тражи додатну помоћ НУНС-а, ОЕБС-а и државних органа.

(Фото: pixabay, МЦ)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − fourteen =