СКУПШТИНА НАЈЗАД ИЗАБРАЛА ЖИВОЈИНА РАКОЋЕВИЋА ЗА ЧЛАНА АГЕНЦИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Скупштина Србије усвојила је предлог Удружења новинара Србије (УНС) и Независног удружења новинара Србије (НУНС) да члан Одбора Агенције за борбу против корупције буде новинар Живојин Ракочевић.

Од 146 присутних посланика Народне Скупштине, 144 подржало је предлог УНС-а и НУНС-а, док двоје није гласало. Тиме је место члана који представља новинарска удружења у Одбору Агенције за борбу против корупције попуњено после више од пет година.

Подсетимо, УНС и НУНС јула прошле године трећи пут су предложили Живојина Ракочевића за члана Одбора Агенције за борбу против корупције.

Ракочевић, члан Управе УНС-а и новинар из Грачанице, недељу дана пре тога није добио потребну скупштинску већину за избор у Одбор, јер су се посланици владајућих партија уздржали од гласања за њега.

Десет месеци раније, септембра 2016. године, Ракочевић је имао убедљиву подршку у скупштинском Одбору, а за њега је тада гласало 13 од 16 присутних чланова овог Одбора.

Први пут новинарска удружења предложила су Ракочевића августа 2015. године, а свој предлог поновила су и августа 2016. године, јер су у међувремену одржани парламентарни избори у Србији.

Закон о Агенцији за борбу против корупције предвиђа да један од девет чланова Одбора буде изабран на заједнички предлог новинарских удружења. Одбор управља Агенцијом и међу овлашћењима овог органа је и избор директора Агенције.

Живојин Ракочевић је дугогодишњи члан Управе УНС-а, извештач и коментатор „Политике“ са Косова и Метохије. Живи у Грачаници, где већ неколико година успешно води тамошњи Дом културе, који је по бројности и квалитету културних догађаја, од његовог доласка, упоредив са најамбициознијим и најпосећенијим културним установама Београда.

(Извор Цензоловка, фото: prt sc RTK 2)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 3 =