УСКОРО РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА УНВ 2018. (ЈАВНИ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ИЗМЕЂУ ДВЕ СКУПШТИНЕ)

На основу статутарних овлашћења, председник УНВ Игор Алексић ускоро ће  сазвати редовну годишњу Скупштину Удружења новинара Војводине (УНВ), Зрењанин. Ово је позив свим члановима да се укључе у дискусију на Скупштини уколико желе, а да коментаре пре ње евентуално дају на мејл УНВ.

Право гласа имају чланови категорије један.

Право учешћа све остале категорије чланова, па и дискусије, али не и гласања.

Сви чланови СУНС-а, а које нам је СУНС предложио у смислу придружених чланова, специјалним споразумом, имају право учешћа, а у њихово име делегирана је Биљана Петровић, која је и задужена за координацију с њима.

Због катастрофалне економске ситуације у новинарству, инокосни руководилац УНВ је на одобрење прошлогодишње Скупштине УНВ, до даљњег продужио Одлуку о ослобађању од чланарине свих, осим неактивних чланова који који желе да остану у УНВ, али уз ограду да на Скупштини могу бити с правом гласа  чланови прве категорије, тј. гласати само они који су активним и квалитетним волонтерским радом доприносили циљевима УНВ у прошлим годинама. Дакле, председник је ослободио плаћања чланарине све у рад укључене чланове УНВ.

УНВ обавештава чланове да ни после деценије постојања није добио простор и минималан буџет за функционисање од града у којем му је седиште, мада је направио лепе домаће и иностране резултате, те да ће бити дискусије о седишту удружења, уз још један јавни позив Граду Зрењанину да се определи жели ли да буде домаћин УНВ или не. Буџети од 30.000 до 100.000 хиљада динара годишње нису довољни ни да се покрију основни трошкови организације, те их УНВ зато и не узима, а такво „суфинансирање“ обично је окренуто једном пројекту за чије квалитетно спровођење, такође, ниje довољнo, а камоли за минималне трошкове целе организације.

УНВ захваљује градоначелнику Чедомиру Јањићу јер је скромно помогао Прес витез 2015. и 2016. То је леп пример сарадње.

УНВ обавештава чланове да ће председник на Скупштини известити о притисцима и нападима на новинаре па и на себе, а да ће дати и извештај о учешћу у Радној групи за заштиту новинара.

Председник обавештава Скупштину и јавност да се отвореним писмом обратио за заштиту председнику Србије Aлександру Вучићу и председници Владе Ани Брнабић, што је резултовало успешним састанком са Министарством културе и информисања у јуну.

Нажалост, УНВ је остао ван Радне групе за израду медијске стратегије, због огромног утицаја одређеног лобија.

Руководство УНВ обавештава да се дешава незабележени историјски тренутак да није одобрен ниједан његов пројекат у Покрајини, МКИ или Канцеларијији за КиМ, Министарству правде,  што тумачимо као став државе  према независном удружењу које је предано спроводило поверени посао организације најбољег ТВ фестивала у нас Прес витез, и многе друге општекорисне пројекте.

Предлаже се да се повуче једини преостали пројекат о којем није одлучено, ка Културном центру у Паризу и МКИ, по одлуци Скупштине, јер ако се не одржава у редовном облику ТВ фестивал Прес витез, излишно је представљати његова декадна искуства, уз присуство нашег истакнутог ТВ аутора у Француској.

Јавно вас обавештавамо да је и ТВ Фестивал Прес витез, вишегодишње урушаван, пред коначим гашењем класичне форме, и превођењем у ревијалну форму, али се тренуто траже интензивна решења с МКИ, због добре воље новог државног секретара Александра Гајовића, и његовог тима при МКИ.

Успели смо да обновимо сајт УНВ јер јер било више напада на хостинг, па је дуго био угашен, а „конзервиран“ је и сајт ТВ фестивала Прес витез јер суфинансијери нису давали нормалне буџете годинама уназад, да би све то опет кулминирало узимањем буџета, па заиста ни у једном тренутку  није било пара да се направи нов и савремен сајт.

www.tv-festival.org за 12 година постојања је имао свега два реновирања или реконструкције, што је недопустиво у динамичној информатичкој ери.

На Скуштини ће председник затражити овлашћење, због неупамћених притисака појединих лобија, да цео УНВ по потреби замрзне, тј.  да УНВ стави на законски минимум рада, уз давање извештаја о финансијској неактивности, уколико се оваква ситуација настави, а да о томе обавести међународне еснафске организације. Уколико буде велике потребе биће предложено и радикално решење да се УНВ после деценије сасвим угаси.  Ако је амбијент такав да је рад немогућ и несигуран, можда је то једно од решења које ваља озбиљно  размотрити.

УНВ је ове године активно штитио нападане новинаре и медије, без обзира на опцију којој припадају, што му је донело додатних невоља.

Обавештавамо Скупштину да администрација намеће сву компликованију документацију и захтеве, а да то није праћено повећањем буџета већ смањивањем до неодрживости и затрпавањем килограмима папирологије и меница.

Председник Игор Алексић је обавестио МКИ да новинарска заједница зна да се у Србији стотине пројеката одлично напишу али често и не спроведу или фингирају, те да се заборавља на суштину и важност традиционалних манифестација као што су Прес витез или конкурентски ИНТЕРФЕР.

Скупштину и јавност председник УНВ обавештава да је  и ове године додељена делегирана награда Прес витез у Словачкој.

Обавештавамо чланство да ћемо настојати да нови сајт УНВ одржавамо јер је лепо заживео у виду мањег  портала.

Председник предлаже да за годишње награде УНВ за 2018, после ширих разговора у Удружењу, буду стављени на гласање:

  • Бранислав Мирков, за вишегодишњи, скоро волонтерски допринос раду на сајтовима организације;
  • Никола Кнежевић, као мецена ТВ фестивала Прес витез дуже од деценије;
  • Весна Клингер, за допринос информисању у дијаспори.
    Ради перформанса, награде ће им бити уручене поштом.

Предлагано је и да се председнику Алексићу додели награда, али је у консултацији с председницом Петровић, то уз захвалност одбио да стави на гласање, али ће прихватитити да му се као специјална награда додели симболични један динар за руковођење над 12 издања ТВ фестивала Прес витез, који је годинама радио за просечни месечни нето хонорар од 10.000 динара у месецима фестивала, и додатни путни трошак, ако га је било, што је порука целог УНВ-а нашим институцијама које се баве судбином културе и новинарства.

Председник УНВ обавештава јавност и Скуштину да је донета одлука да се реформише или угаси Фондација Витез на КиМ јер подршке за помоћ новинарима ван лобија на КиМ нема, али ни довољно истрајности тамошњих српских фриленсера да се боре за своја права и активно укључе у рад на решавању сопствених проблема, с тим да се оживљавање  таквих организација опструира из разних кругова моћи на КиМ.

Руководство истиче и да подржава пре свега рад НУНС-а као кровне организације новинара у Србији, те ће о томе питати и Скупштину, како би то постао званичан став УНВ.

Скупштина УНВ ће бити одржана на електронској седници због недостатка новца, а датум одржавања биће заказан током лета. Позив за учешће на Скупштини биће истакнут благовремено на сајту  www.unv.rs

РУКОВОДСТВО УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ (УНВ), ЗРЕЊАНИН

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × four =