USKORO REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA UNV 2018. (JAVNI IZVEŠTAJ O RADU IZMEĐU DVE SKUPŠTINE)

Na osnovu statutarnih ovlašćenja, predsednik UNV Igor Aleksić uskoro će  sazvati redovnu godišnju Skupštinu Udruženja novinara Vojvodine (UNV), Zrenjanin. Ovo je poziv svim članovima da se uključe u diskusiju na Skupštini ukoliko žele, a da komentare pre nje eventualno daju na mejl UNV.

Pravo glasa imaju članovi kategorije jedan.

Pravo učešća sve ostale kategorije članova, pa i diskusije, ali ne i glasanja.

Svi članovi SUNS-a, a koje nam je SUNS predložio u smislu pridruženih članova, specijalnim sporazumom, imaju pravo učešća, a u njihovo ime delegirana je Biljana Petrović, koja je i zadužena za koordinaciju s njima.

Zbog katastrofalne ekonomske situacije u novinarstvu, inokosni rukovodilac UNV je na odobrenje prošlogodišnje Skupštine UNV, do daljnjeg produžio Odluku o oslobađanju od članarine svih, osim neaktivnih članova koji koji žele da ostanu u UNV, ali uz ogradu da na Skupštini mogu biti s pravom glasa  članovi prve kategorije, tj. glasati samo oni koji su aktivnim i kvalitetnim volonterskim radom doprinosili ciljevima UNV u prošlim godinama. Dakle, predsednik je oslobodio plaćanja članarine sve u rad uključene članove UNV.

UNV obaveštava članove da ni posle decenije postojanja nije dobio prostor i minimalan budžet za funkcionisanje od grada u kojem mu je sedište, mada je napravio lepe domaće i inostrane rezultate, te da će biti diskusije o sedištu udruženja, uz još jedan javni poziv Gradu Zrenjaninu da se opredeli želi li da bude domaćin UNV ili ne. Budžeti od 30.000 do 100.000 hiljada dinara godišnje nisu dovoljni ni da se pokriju osnovni troškovi organizacije, te ih UNV zato i ne uzima, a takvo „sufinansiranje“ obično je okrenuto jednom projektu za čije kvalitetno sprovođenje, takođe, nije dovoljno, a kamoli za minimalne troškove cele organizacije.

UNV zahvaljuje gradonačelniku Čedomiru Janjiću jer je skromno pomogao Pres vitez 2015. i 2016. To je lep primer saradnje.

UNV obaveštava članove da će predsednik na Skupštini izvestiti o pritiscima i napadima na novinare pa i na sebe, a da će dati i izveštaj o učešću u Radnoj grupi za zaštitu novinara.

Predsednik obaveštava Skupštinu i javnost da se otvorenim pismom obratio za zaštitu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić, što je rezultovalo uspešnim sastankom sa Ministarstvom kulture i informisanja u junu.

Nažalost, UNV je ostao van Radne grupe za izradu medijske strategije, zbog ogromnog uticaja određenog lobija.

Rukovodstvo UNV obaveštava da se dešava nezabeleženi istorijski trenutak da nije odobren nijedan njegov projekat u Pokrajini, MKI ili Kancelarijiji za KiM, Ministarstvu pravde,  što tumačimo kao stav države  prema nezavisnom udruženju koje je predano sprovodilo povereni posao organizacije najboljeg TV festivala u nas Pres vitez, i mnoge druge opštekorisne projekte.

Predlaže se da se povuče jedini preostali projekat o kojem nije odlučeno, ka Kulturnom centru u Parizu i MKI, po odluci Skupštine, jer ako se ne održava u redovnom obliku TV festival Pres vitez, izlišno je predstavljati njegova dekadna iskustva, uz prisustvo našeg istaknutog TV autora u Francuskoj.

Javno vas obaveštavamo da je i TV Festival Pres vitez, višegodišnje urušavan, pred konačim gašenjem klasične forme, i prevođenjem u revijalnu formu, ali se trenuto traže intenzivna rešenja s MKI, zbog dobre volje novog državnog sekretara Aleksandra Gajovića, i njegovog tima pri MKI.

Uspeli smo da obnovimo sajt UNV jer jer bilo više napada na hosting, pa je dugo bio ugašen, a „konzerviran“ je i sajt TV festivala Pres vitez jer sufinansijeri nisu davali normalne budžete godinama unazad, da bi sve to opet kulminiralo uzimanjem budžeta, pa zaista ni u jednom trenutku  nije bilo para da se napravi nov i savremen sajt.

www.tv-festival.org za 12 godina postojanja je imao svega dva renoviranja ili rekonstrukcije, što je nedopustivo u dinamičnoj informatičkoj eri.

Na Skuštini će predsednik zatražiti ovlašćenje, zbog neupamćenih pritisaka pojedinih lobija, da ceo UNV po potrebi zamrzne, tj.  da UNV stavi na zakonski minimum rada, uz davanje izveštaja o finansijskoj neaktivnosti, ukoliko se ovakva situacija nastavi, a da o tome obavesti međunarodne esnafske organizacije. Ukoliko bude velike potrebe biće predloženo i radikalno rešenje da se UNV posle decenije sasvim ugasi.  Ako je ambijent takav da je rad nemoguć i nesiguran, možda je to jedno od rešenja koje valja ozbiljno  razmotriti.

UNV je ove godine aktivno štitio napadane novinare i medije, bez obzira na opciju kojoj pripadaju, što mu je donelo dodatnih nevolja.

Obaveštavamo Skupštinu da administracija nameće svu komplikovaniju dokumentaciju i zahteve, a da to nije praćeno povećanjem budžeta već smanjivanjem do neodrživosti i zatrpavanjem kilogramima papirologije i menica.

Predsednik Igor Aleksić je obavestio MKI da novinarska zajednica zna da se u Srbiji stotine projekata odlično napišu ali često i ne sprovedu ili fingiraju, te da se zaboravlja na suštinu i važnost tradicionalnih manifestacija kao što su Pres vitez ili konkurentski INTERFER.

Skupštinu i javnost predsednik UNV obaveštava da je  i ove godine dodeljena delegirana nagrada Pres vitez u Slovačkoj.

Obaveštavamo članstvo da ćemo nastojati da novi sajt UNV održavamo jer je lepo zaživeo u vidu manjeg  portala.

Predsednik predlaže da za godišnje nagrade UNV za 2018, posle širih razgovora u Udruženju, budu stavljeni na glasanje:

  • Branislav Mirkov, za višegodišnji, skoro volonterski doprinos radu na sajtovima organizacije;
  • Nikola Knežević, kao mecena TV festivala Pres vitez duže od decenije;
  • Vesna Klinger, za doprinos informisanju u dijaspori.
    Radi performansa, nagrade će im biti uručene poštom.

Predlagano je i da se predsedniku Aleksiću dodeli nagrada, ali je u konsultaciji s predsednicom Petrović, to uz zahvalnost odbio da stavi na glasanje, ali će prihvatititi da mu se kao specijalna nagrada dodeli simbolični jedan dinar za rukovođenje nad 12 izdanja TV festivala Pres vitez, koji je godinama radio za prosečni mesečni neto honorar od 10.000 dinara u mesecima festivala, i dodatni putni trošak, ako ga je bilo, što je poruka celog UNV-a našim institucijama koje se bave sudbinom kulture i novinarstva.

Predsednik UNV obaveštava javnost i Skuštinu da je doneta odluka da se reformiše ili ugasi Fondacija Vitez na KiM jer podrške za pomoć novinarima van lobija na KiM nema, ali ni dovoljno istrajnosti tamošnjih srpskih frilensera da se bore za svoja prava i aktivno uključe u rad na rešavanju sopstvenih problema, s tim da se oživljavanje  takvih organizacija opstruira iz raznih krugova moći na KiM.

Rukovodstvo ističe i da podržava pre svega rad NUNS-a kao krovne organizacije novinara u Srbiji, te će o tome pitati i Skupštinu, kako bi to postao zvaničan stav UNV.

Skupština UNV će biti održana na elektronskoj sednici zbog nedostatka novca, a datum održavanja biće zakazan tokom leta. Poziv za učešće na Skupštini biće istaknut blagovremeno na sajtu  www.unv.rs

RUKOVODSTVO UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE (UNV), ZRENJANIN

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Nema ocena)
Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + one =