УНВ НЕЋЕ ОСУЂИВАТИ ЦВЕТКОВИЋА ПРЕ СУЂЕЊА

У Апелационом тужилаштву у  Београду  данас је одржана хитно сазвана седница привремено одмрзнуте Групе за подизање безбедности новинара, коју новинари у Војводини популарно зову „Група за заштиту новинара“.

Представници највиших државних органа и удружења разменили су информације од којих су многе осетљиве по ток истраге.

„Kоји би био био мотив евентуалног лажирања отимице новинара Стефана Цветковића„, поставио је председник УНВ Игор Алексић, што су тужиоци и полицајци оценили као једно од најбољих питања на састанку. То питање није поставило неко друго удружење.

Пошто је једна од учесница-страна то питање лансирала у јавност као да је њено, УНВ обавештава да није тачно да нема никаквих сазнања државних органа, већ да је истрага у току и да су индиције тајна. Толико можемо саопштити, и то је истина.

Државни органи имају многе индиције, ангажовани су најбољи стручњаци Полиције, као и најискуснији тужиоци. Делује да ће они доћи до истине, за коју је потребно време.

Државни органи веома озбиљно и непристрасно раде на овом случају, утисак је УНВ.

УНВ саопштава јавности да је дошло до  веома квалитетног разговора између представника новинарских удружења, тужилаца, и Полиције, те ће се држати речи да оно што је изговорено иза затворених врата, а може да угрози истрагу, или да се тумачи као притисак на судство, неће делити са јавношћу. Тако би требало да се односе и други.

Скоро сва новинарска удружења заузела су став да је цурење осетљивих информација пре суђења непримерено.
УНВ поручује да је као и већина удружења за то да се чува презумпција невиности Стефана Цветковића, док евентуално суд не утврди да је крив.

Било би веома тужно да било који члан Групе за подизање безбедности новинара износи  јавне осуде и оцене пре суда о веома осетљивој ствар у којој је управо новинар.

Око случаја Стефана Цетковића, био реално или лажирано отет, све је тужно, сматра УНВ, и жели му да у вероватном судском поступку можда докаже да је невин.

Алексић није желео да после састанка  даје изјаву за медије, како не би случајно пренео сазнања која могу угрозити истрагу.

Тај део је оставио старијим новинарима од себе, као и државним органима.

УНВ-у није потребно скупљање поена на овом случају.

УНВ је презадовољан радом тужилаштва, Полиције и БИА, на  случају Цветковић, али му је, као и већини осталих удружења засметало што тужилаштво није било гласније од осталих државних органа у времену док је јавност била веома узнемирена.

УНВ има утисак да се представници државних органа и удружења све боље разумеју, али се нада да неће доћи цурења осетљивих информација из саме Групе.  УНВ захваљује државним органима на дељењу осетљивих информација с новинарима, уз наду да нико ту добру вољу неће злоупотребљавати.

УНВ до краја остаје при ставу да презумпција невиности мора бити чувана и код колеге Цветковића, без обзира на велике контроверзе које се око њега појављују.

За оцену његове кривице или невиности једино су овлашћени тужиоци и судије Републике Србије.

Сваку правоснажну пресуду судства Србије у случају Цветковић УНВ ће гласно подржати ако до ње дође.

Како било, добро је да је држава пронашла живог и здравог новинара.

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ (УНВ), ЗРЕЊАНИН

 

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + fifteen =