ЦЕНЗОЛОВКА: ДРЖАВНИ ФУНКЦИОНЕРИ ДЕЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СЛУЧАЈУ НОВИНАРА ЦВЕТКОВИЋА КРШЕЋИ ПРЕТПОСТАВКУ НЕВИНОСТИ

Представници новинарских и медијских удружења разговарали су данас са представницима Тужилаштва и МУП-а о решавању хроничних проблема у вези с обавештавањем јавности, а који су ескалирали и у случају отмице новинара Стефана Цветковића, изјавио је за Цензоловку Иљир Гаши, програмски директор Славко Ћурувија фондације и представник Асоцијације онлајн медија на овом састанку.

Он је потврдио да су представници МУП-а и Тужилаштва информисали учеснике састанка о истрази о нестанку Стефана Цветковића, али је навео да о томе не може да говори јавно.

„Сви учесници састанка изразили су задовољство, као и захвалност полицији због успешно обављене акције у проналажењу Стефана Цветковића, али смо истовремено указали и на проблеме који су се након тога појавили. Не сматрам, међутим, да сврха оваквих састанака треба да буде да се ми умиримо информацијама о истрази, нити је поента у томе да ми постанемо детективи“, нагласио је Гаши.

„Указали смо на проблем ширења полуинформација и дезинформација о томе како је нестао, где се налазио и шта се након проналажења новинара Цветковића са њим догађало, што је, како је оцењено, прилично узнемирило јавност. Указано је, такође, на проблем што информације о случајевима, какав је био с колегом Цветковићем, са јавношћу не деле представници Тужилаштва, већ различити државни функционери, да при том долази до кршења претпоставке невиности, а поменут је и проблем цурења информација из истраге“, навео је Гаши.

Затражено је да Тужилаштво у најскоријем року изађе у јавност с комплетном информацијом о случају колеге Цветковића, да се убудуће с јавношћу комуницира на отворенији начин, те да се спречи цурење информација из истраге, рекао је саговорник Цензоловке.

На питање како су на те захтеве одреаговали представници „друге стране“, Гаши је навео да представници удружења нису добили јасан одговор о томе да ли све изнето представници Тужилаштва и МУП-а сматрају проблемима, па ни да ли ће нешто предузети да се с таквом праксом престане.

Осим Гашија, као представника АОМ, на састанку су учествовали и Веран Матић (АНЕМ), Недим Сејдиновић (НДНВ), Драган Јањић (НУНС), Душан Телесковић (УНС), Марија Вукасовић (НУНС) и Игор Алексић (Удружење новинара Војводине). Међу представницима МУП-а и Тужилаштва били су Биљана Поповић Ивковић, државна секретарка у МУП-у, и поступајући тужилац у случају Цветковић Тихомир Кнежевић из Вршца.

Иако је данашњи састанак најављен као састанак Сталне радне групе за заштиту новинара, Гаши је нагласио да је, због чињенице да је већина чланова те групе још крајем прошле године замрзла статус незадовољна резултатима њеног рада, прецизније рећи да се радило о састанку представника новинарских и медијских удружења с представницима МУП-а и Тужилаштва.

(Извор: Цензоловка, фото: Медија центар Београд)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − 7 =