ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ И НОВИНАРКЕ ПРОТИВ НАСИЉА

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да су, поред државе и невладиног сектора, медији трећи стуб у борби против насиља над женама.

„Поред стуба државе која је задужена да направи законодавни оквир, невладиног сектора без којег нема разговора када говоримо о борби против насиља над женама, мислим да су медији трећи стуб без којег ништа не можемо заједно да урадимо“, рекла је Михајловић уочи састанка са групом „Новинарке против насиља“ у Влади Србије. Она је додала да се насиље над женама дешава готово сваки дан у другим државама, али и у Србији и истакла значај превентиве.

„Поразни су подаци које имамо. Није добар начин на који се извештава. Извештава се углавном таблоидно или онда када се насиље већ деси“, оценила је Михајловић.

Она је рекла да ће Координационо тело за родну равноправност и Влада Србије пружити помоћ и подршку групи „Новинарке против насиља“ да би се у јавности другачије приказивало насиље над женама и подигла свест у Србији о томе шта значи ударити жену или ударити девојчицу.

„Најкраће речено да спречимо колико год можемо насиље над женама, девојакама и девојчицама“, истакла је Михајловић.

Новинарка Маша Милеуснић, представница групе „Новинарке против насиља“, рекла је да су се новинарке окупиле на позив Фонда Б92 и УНДП да подстакну и истакну велику одговорност медија када је у питању извештавање о насиљу над женама.

„У први план ћемо истицати да насиље над женама у извештајима у медијима буде представљено као друштвени проблем, јер то и јесте друштвени проблем. Трудићемо се, колико је могуће, да утичемо да се смањи начин и број таблоидних извештавања“, рекла је Милеуснић.

Она је рекла да је прошле године, када је формирана група „Новинарке против насиља“, био велики одзив новинарки и позвала све колегинице које се баве овом темом и све које желе да учествују у спречавању сензационалистичког и штетног начина извештавања у медијима, да им се придруже.

„Сви знамо колика је велика одговорност и колика је директна веза између извештавања у медијима и друштвеног нечињења када је у питању насиље над женама“, рекла је Милеуснић.

Она је рекла да је група „Новинарке против насиља“ имала неколико састанака и са државним чиновницима. „Састанци су затвореног типа у сигурном окружењу у коме се говори о томе да се медији напокон ослободе и да се извештава на начин на који ће се чувати достојанство  идентитет жртве, што је врло битно. Борићемо се против тога да се жртва секундарно виктимизује у друштву“, рекла је Милеуснић.

Она је најавила да ће направити базу докумената који су битни за извештавање о насиљу над женама. Милеуснић је истакла да ће се група „Новинарке против насиља“ трудити да се о насиљу над женама прича и када се оно не догоди и истакла да је превенција најбитнија.

Група „Новинарке против насиља“, формирана је у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама“, а њен циљ је унапређење квалитета медијског извештавања о родно заснованом насиљу.

(Извор: Фонет, фото: Медија центар Београд)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =