УНВ: ПРЕТХОДНЕ МЕДИЈСКЕ СТРАТЕГИЈЕ ДОНЕЛЕ СУ ПУСТОШ, БУДИТЕ КОМПРОМИСНИ

Поводом јуче усвојене одлуке Владе Србије о образовању Радне групе за израду Нацрта стратешког документа о развоју система јавног информисања у Србији и образовању Координационе групе за сарадњу са медијима, Удружење новинара Војводине (УНВ) Зрењанин  јавно саопштава да је за ту Групу номиновало веома искусну и омиљену новинарку Биљану Петровић, после јавног позива државних органа, али је изостављена због јаких лобија који су уврежени у нашем медијском сектору већ око 25 година, кажу извори УНВ.

Удружење новинара Војводине (УНВ), Зрењанин честита на формирању радне групе уз две наде: да ће Радна група успети да се усагласи око нацрта заиста корисне и спроводиве стратегије, као и да ће се та стратегија имплементирати, народски речено – спроводити, а не само остати мртво слово на папиру.

Пошто УНВ неће учествовати у прављењу стратегије,  поручује колегама да буду опрезнe и компромиснe, јер претходне су стратегије донеле медијску пустош какву данас гледамо, поготово у локалним заједницама које су остале у многим случајевима сиромашније за своја и по неколико деценија стара јавна гласила.

Иначе, јуче је агенција Фонет јавила:

Влада Србије је на седници донeла одлуку о образовању Радне групе за израду Нацрта стратешког документа о развоју система јавног информисања у Србији  (дакле, реч је о новој медијској стратегији, примедба УНВ) и образовању Координационе групе за сарадњу са медијима, а први састанка Радне групе биће одржан 25. јуна.
Радна група радиће на изради Нацрта стратешког документа о развоју система јавног информисања, којим се ближедефинише ова област у наредних пет година, саопштила је Влада Србије.
За председника Радне групе именован је Дејан Стојановић, као представник Министарства културе и информисања.
У радној групи ће бити девет представника медијских и новинарских удружења, а осам представника држве.
Чланови Радне групе су Јелена Танасковић из Министарства финансија, Саша Могић из Министарства државне управе и локалне самоуправе, Марија Ковачевић из Комисије за заштиту конкуренције, Ранка Вујовић из Републичког секретаријата за законодавство, Јелена Марковић из Управе за јавне набавке, Дејан Ракетић из Републичког секретаријата за јавне политике, Радомир Илић из Министарства правде и Атила Мартон, као представник Покрајинске владе.
Као представници медија, чланови Радне групе су Далила Љубичић, представник Асоцијације медија, Нино Брајовић, представник УНС-а, Маја Раковић представник РАБ-а, Тања Максић представник Асоцијације онлајн медија, Вукашин Обрадовић из НУНС-а, Стојан Марковић представник ПУ Локал преса, Јелена Клеут представник НДНВ-а, Бобан Томић испред АНЕМ-а и Драгана Чабаркапа испред СИНОС-а.
Координациона група за сарадњу са медијима образује се са циљем да кроз сарадњу са Тимом за дијалог, који ће формирати медијска и новинарска удружења, ради на унапређењу односа са медијима и решавању отворенихпитања медија у Србији.

Копредседници Координационе групе су Сузана Васиљевић, саветница за медије председника Србије и Јелена Ковачевић, саветница за медије председнице Владе Србије. Координациона група радиће у саставу Немања Пантић из Министарства унутрашњих послова, Ана Суботић из Министарства културе и информисања, Милица Вучковић из Министарства правде, Јелена Парезановић из Министарства државне управе и локалне самоуправе и Ранка Вујовић из Републичког секретаријата за законодавство.

(Извор: Фонет и УНВ, фото: Википедија, зграда Владе Србије)

 

 

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − ten =