ЦРНОБРЊА: ДОСТА ЛАЖНИХ ВЕСТИ И РИЈАЛИТИЈА!

У домаћим медијима не би смели да доминирају ријалити програми и лажне вести, али би и грађани требало пажљиво да бирају изворе обавештавања, сматра председник Европског покрета у Србији Михаило Црнобрња.

Он је у разговору са новинаром ФоНета Миленком Обрадовићем, у оквиру серијала Press extra, уочио да у српским медијима има више аутоцензуре, него цензуре, као и да у Србији данас многи „оперишу са квази вестима“.

„Саветовао бих да се ситуација у медијима постави на једну разину у којој неће доминирати ријалити и лажне вести, али мислим да би грађани требало, пре свега, из сопственог интереса и бољег разумевања ствари, пажљиво да бирају медије“, прецизирао је Црнобрња.

Према његовом мишљењу, и државне институције и цивилно друштво у свом резоновању морају да се ослањају на чињенице и проверене изворе. Као пример утицаја медија на ставове јавности, Црнобрња је
означио извештавање о процесу европских интеграција и раст евроскептицизма.

Он сматра да раст евроскептицизма није проблем само у Србији и региону, него и у земљама чланицама Европске уније, попут Италије и Француске.

Један од начина за борбу против евроскептицизма јесте да у медијима промовишемо идеју, истину и чињенице, а не хипотезе о томе шта не ваља, поручио је Црнобрња.

Упитан како оцењује ситуацију у медијима у Србији, Црнобрња је одговорио да је стање шаролико, као и да би у њиховом раду требало да постоје јаснији критеријуми.

Што се медија тиче, стање је врло шаролико. Неко може да каже да је то демократија, што је на известан начин сасвим тачно, оценио је Црнобрња.

Он, ипак, мисли да би требало да постоје критеријуми за бирање онога што иде у јавност и што би на неки начин искључило лажне вести, закључио је Црнобрња.

(Извор: Фонет, фото: ТВ Н1)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 2 =