НОВИНАРИ: УПЛИТАЊЕ ПОЛИТИКЕ У ИСТРАГЕ

Уплитање политичких фактора у истражне поступке и рад надлежних органа у случајевима који се тичу напада на новинаре претећа су опасност по безбедност новинара, оценили су данас представници медијских удружења и асоцијација у Радној групи за безбедност новинара, наводећи као пример истрагу у вези с нестанком новинара Стефана Цветковића.

Представник Независног удружења новинара (НУНС) Драган Јањић рекао је да нема замерки на рад надлежних органа у случају нестанка Цветковића, већ на то што су водећи политичари, пре окончања истраге, изнели своје верзије догађаја, оптужили и оценили шта се заправо десило у том случају.

„Начин на који се политички фактори у Србији мешају у рад надлежних органа и истраге угрожава и систем и безбедност новинара. То није добро, јер ми можемо доћи у ситуацију да, ако износимо нешто што није по вољи власти, она може мимо надлежних органа да изнесе оптужбе онако како се њој свиђа“, рекао је Јањић.

Заменик представника Независног удружења новинара Војводине у Радној групи за безебност новинара адвокат Вељко Милић објаснио је да само тужилаштво може да даје информације о кривичном поступку, а не политичари и полиција.

„Тужилаштво води истрагу и политичарима нема места у процесима криичног поступка, они не могу бити портпароли ни тужилаштва ни полиције“, рекао је Милић.

Он је указао на то да је јавност остала ускраћена за информације о томе шта се дешавало с новинаром Цветковићем од тренутка када је пронађен.

„Политичари су изнели у јавност да је новинар Цветковић пронађен и да ће бити још дуго у рукама власти. Било ко може бити у рукама власти само онолико колико закон дозвољава, а то је четири сата за давање исказа“, казао је Милић.

Представник Асоцијације онлајн медија у Радној групи Иљир Гаши позвао је надлежне институције да „искораче“ и покажу да се се поступак о нестанку новинара Цветковића води у њиховом окриљу.

„Сматрамо да је реакција новинарске и медијске заједнице када је објављена вест о нестанку Стефана Цевтковића била одговарајућа и да се заједница веома брзо мобилисала, што показује висок степен солидарности и забринутости за његову судбину и судбину других новинара у Србији“, рекао је Гаши.

Он је новинаре позвао да обрате пажњу на одговорност коју имају и да о случају Цветковића извештавају без сензационализма и без изношења информација која могу да угрозе нечију безбедност или права.

Стална радна група за безбедност новинара је на састанку с представницима тужилаштва и полиције одржаном претходне недеље похвалила поступање полиције у сатима непосредно после нестанка Цветковића и изразила очекивање да ће убудуће Тужилаштво информисати јавност о даљем процесу у вези са случајем Стефана Цветковића.

(Извор: БЕТА, фото: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + eighteen =