БРНАБИЋЕВА: СИТУАЦИЈА У НОВИНАРСТВУ НИЈЕ ИДЕАЛНА АЛИ НИ НАЈГОРА

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је синоћ да је до 2011. године у Србији постојала „потпуна контрола медија“, а да данас постоји „отворена дебата“ и медији који су „потпуно слободни да критикују власт“.

Гостујући на телевизији Н1, премијерка је оценила да у последњих шест година постоји врста отвореног сукоба медија и власти а да пре 2011. године „нико није смео да писне“.

„Мене изненађује што постоји та подела и рат новинара са Владом Србије већ шест година. Невероватно је што се фокусирамо само на тај период, као да је пре тога све било како треба у медијима. Када неко каже да стање никад није било горе него данас, могу да подсетим да је 2011. Европски парламент изразио забринутост због ‘потпуне контроле’ медија“, казала је премијерка.

Она је казала да на сваком дневном догађају има дебату с новинарима који се не слажу с Владом и њеним приоритетима, као и да су на те догађаје позвани сви медији, независно од тога да ли имају критичан однос према власти.

„Слобода медија је да позовете све медије на конференције за новинаре и да сви имају прилику да поставе питања“, рекла је Ана Брнабић.

Говорећи о раду са представницима новинарских удружења на изради медијске стратегије, премијерка је казала да постоје неслагања у неким деловима али да су разговори „у највећем делу конструктивни“.

„Док год разговарамо, све је добро, то је оно што је најважније“, казала је Ана Брнабић.

Она је додала да су и власт и новинари одговорни када је реч о објективном информисању грађана, посебно како је рекла, „у време друштвених мрежа и портала“.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Славиша Лекић изјавио је у емисији да медији и медијска удружења нису у сукобу са Владом, већ да с правом критикују потезе ове и претходних влада.

„Постоји неслагање око суштинских ствари, ова власт суштински не познаје медије и мислим да их, не могу рећи није брига, али до сада нису показали политичку вољу да се ти сукоби реше“, рекао је Лекић.

Он је казао и да НУНС настао 1990-их година, када је нестало објективно информисање, а да се 20 година касније и даље бори за исту ствар: слободу говора, етику и достојанство професије.

„После 5. октобра смо веровали да смо освојили неке слободе, сада смо доказали да нисмо, медији су сада буквално разваљени“, рекао је он.

Лекић је казао да су поједини медији после 5. октобра и пада режима Слободана Милошевића, „очекивали бенефите од нове власти“, јер је захваљући њима и освојила власт.

„Када тај бенифт није уследио имали сте жешћи одговор медија“, оценио је Лекић.

Ова његова изјава изазвала је оштре реакције премијерке која је казала да „новинари не треба да раде свој посао како би добили бенефите, већ да раде о јавном интересу“.

Реаговао је и председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић који је казао да новинарима после 5. октобра „није текао мед“, да су се многи новинари идентификовали с влашћу и нису дозвољавали да се критикује, као и да је велики број новинара тада отпуштен.

„Сада је ситуација нешто боља, али далеко да је од идеалне, пре свега да се поправи економски положај новинара. Данас многи новинари раде за 20.000 динара и не могу да се супротставе политичком и економском притиску“, оценио Радомировић.

Као највећи проблем Радомировић је навео угрожену безбедност новинара и упитао премијерку како се осећа као председница владе у којој нико није одговарао ни за једно убиство.

„Осећам се страшно, али ако имате суђење то је онда питање за судство“, одговорила је Брнабић, на шта је Радомировић реаговао да држава још није ухапсила једног од осумњичених за убиство новинара Славка Ћурувије који је у бекству, као и да се премијерка ни једном није састала с Комисијом за решавање убистава новинара која је недавно изнела информације о убиству новинара Милана Пантића.

Бранбић је после тога обећала да ће „урадити све да то убиство после 17. година буде решено“.

Одговарајући на коментаре представника два највећа медијска удружења, Бранбић је казала и да није упозната са чињеницом да се новинарима унапред доставља шта да питају на конференцијама за медије, као и да се она оштро противи етикетирању новинара.

„Ја нећу да кажем да је ситуација у Србији савршена, само хоћу да пређемо са тога да је никада гора, ви данас имате министре који наседају на провокације и не пазе шта причају, али да ли сада имате председника владе који новинаре назива маргиналним појавама, да ли сте видели министра да шутира новинаре“, казала је Бранбић.

Она је оценила и да у Србији постоји „навијачко новинарство „и да постоје медији у којима није прочитала ништа позитивно о раду владе.

Није директно одговорила на критике да на конкурсима за пројкетно суфинансирање средства добијају медији блиски власти, већ је навела да је такав начин финансирања требао да буде уведен још 2008. и 2009. године.

(Извор: Бета, фото: Инсајдер, prt sc)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − five =