МАТИЋ: СУД РАДИ НА КОРИСТ ОПТУЖЕНИХ ЗА УБИСТВО ЋУРУВИЈЕ

Председник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић изјавио је да судско веће које суди у поступку за убиство новинара Славка Ћурувије појединим одлукама показује јасну намеру да ослободи оптужене.

„Имам снажан утисак да је ово судско веће водило овај поступак као да не жели да га води или је приморано да донесе унапред зацртану ослобађајућу одлуку“, рекао је Матић у интервјуу за Цензоловку.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999, а за убиство су оптужени високи функционери Ресора државне безбедности Радомир Марковић, Милан Радоњић и Ратко Ромић, као и бивши припадник РДБ-а Мирослав Курак, који је у бекству. Суђење је почело пре три године.

Матић је најавио да ће Комисија затражити од директора полиције информације о томе шта је све до сада урађено поводом проналажења и привођења Мирослава Курака и где су проблеми због чега до сада то није урађено, као и које радње ће се применити како би се то што пре догодило.

„Како ствари сада стоје, Мирослав Курак ће бити ухапшен само ако буде довољно глуп да се појави на неком шалтеру или граничном прелазу са пасошем у којем стоји његово право име. Не може држава Србија да га тражи само бирократским процедурама, мора да покаже стварну иницијативу да човека лоцира и онда захтева његово изручење“, рекао је Матић.

Коментаришући то што је више од два месеца протекло у расправи о касетама узетим из Мобтела, са подацима о кретању и комуникацији оптужених уочи и на дан убиства, као и то што то све није завршено иако је Апелациони суд јасно рекао да се ради о законито узетим доказима, Матић је казао да се предугим процесом потпуно релативизују и докази и сведочења.

Он је рекао да је сведочење инспектора Драгана Кецмана, који је прибавио те траке и потписао оптужницу, ограничено само на детаље око одузимања трака, иако је то сведок који може сведочењем да дâ битан допринос разјашњавању свих питања која су очигледно током процеса системски замагљивана.

„Потпуно је несхватљиво да суду није занимљиво сведочење човека који је решио случај Ћурувија и који га најбоље познаје“, рекао је Матић.

Он је казао да је судско веће врло нерационално водило процес, читав низ сведока и саслушања понављао се без јасног смисла и видљивог циља, време је трошено на исцрпљујућа, небитна питања, а одбрани је дозвољавана отворена опструкција процеса.

Према његовим речима, судско веће очигледно „једе време“ у овом процесу и једноставне одлуке мистификује, а дане предвиђене за доказивање претвара у дане у којима доноси одлуке којима се стварају услови за ослобађање оптужених, за компромитовање оптужнице и поред јасних одлука Апелације.

Матић је подсетио да је Комисија у више саопштења упозоравала на недопустиву спорост процеса, додавши да је у више извештаја, који су били обавеза према Европској комисији, наглашавана недопустива спорост, али да се ништа није променило набоље.

„Мени је жао што наша професија, студенти новинарства, удружења нису снажније били присутни на овим суђењима, како би се изборили за право на правду када је реч о најдрастичнијим облицима насиља према новинарима у историји новинарства у Србији“, рекао је Матић.

(Извор: ФОНЕТ, фото: Фонд Б92)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 9 =