НОВИ ЗАКОН: ЕВРОПСКИМ ИЗДАВАЧИМА КЕШ, НОВИНАРИМА ШИПАК?

Европски парламент би у четвртак требало да гласа о усвајању Директиве којом би у Европској унији (ЕУ) било уведено и признато „право издавача“, што заједничким напорима подржавају Европска асоцијација новинских издавача, Европска асоцијација магазина, Савет европских издавача и организација Новимедији Европе.

Како јавља њузлетер Асоцијације медија, више од две године у ЕУ трају припреме за такве измене Директиве о ауторским и сродним правима.

Комитет Европског парламента за законодавна питања 20.јуна подржао је предлог директиве који иде у прилог издавачима, али ће европосланици коначну реч дати на пленарном заседању 5.јула у Стразбуру.

Суштина изменам је да издавачи добију законски основ који одавно имају произвођачи музичког и филмског садржаја и емитери у онлајн сфери.

Издавачи би добили право да глобалним платформама и претраживачима, пре свих Гуглу и Фејсбуку, наплате лиценцу за преузимање, дистрибуцију и монетизацију свог садржаја, који би остао бесплатан за некомерцијалне кориснике.

На овај начин би и новинари аутори добили свој део од садржаја који је наплаћен по основу „права издавача“.

Ове одредбе би посебно биле значајне за мале новине и магазине, локалне и регионалне, са њиховим дигиталним стартаповима широм Европе, јер не успевају да заштите свој садржај и своја права према великим америчким корпорацијама.

У међувремену, у сусрет гласању, европосланици су засути са више од 35.000 мејлова и аутоматских телефонских порука којима се покушава блокада увођења „права издавача“.

С друге стране, асоцијације европских издавача узвраћају кампањом којом европосланицима и јавности широм ЕУ поручују да не наседају на лажне вести о „правима издавача“.

Они негирају да је реч о „порезу на линкове“ и објашњавају да ће и надаље свако моћи слободно да их шерује, као што одбацују и тврдњу да ће „права издавача“ угрозити мале медијске компаније, будући да оне масовно подржавају ову промену.

Европски издавачи негирају и да ће „права издавача“ ограничити приступ вестима и објашњавају да ће она,
наротив, заштитити инвестиције у квалитетно новинарство.

Супротстављајући се тврдњи да желе „посебан третман“, европски издавачи то такође означавају као лажну вест и напомињу да желе једино да им се признају права сличнаонима која имају емитери, музички и филмски продуценти.

Асоцијације европских издавача називају лажним и став да новинари не би имали користи од увођења „права издавача“ и закључују да би таква права осигурала новинарима фер аранжмане.

(Агенција: ФОНЕТ, фото: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × one =