КОМИСИЈА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ УБИСТАВА НОВИНАРА: АПЕЛАЦИОНИ СУД ЈЕ РЕКАО СВОЈЕ

Комисија за истраживање убистава новинара, поводом саопштења Друштва судија Србије
и Адвокатске коморе Београда, истиче да је увек пружала подршку независности рада суда, да је увек поштовала претпоставку невиности и да никада није прекршила претпоставку невиности нити једног оптуженог.

Суђења су јавна управо да би била могућа демократска контрола јавности. Судска власт је независна и над њом нема друге контроле сем контроле јавности. То је разлог што јавност, не само што сме, него има и дужност да прати шта суд ради, да о томе ствара мишљење и да то мишљење јавно износи, указује Комисија у саопштењу.

Комисија за истраживање убистава новинара такође истиче да ни Друштво судија Србије, ни Адвокатска комора Београда, немају тапију на мишљење о раду правосуђа.

Они су, како се истиче у саопштењу, заинтересоване стране које немају право да ућуткују јавност, нити да ускраћују право на мишљење и његово слободно изражавање.

Потпуно смо за поштовање права на правично суђење, али право на правично суђење не може да коегзистира са некажњивошћу за убиства новинара. Међусобно се искључују, оценила је Комисија.

У саопштењу се наводи да је председник комисије изнео неспорне чињенице и легитимно мишљење о њима.

„Нимало не чуди заједничко негодовање Друштва судија Србије и Адвокатске коморе Београда јер без јавности нема контроле њиховог рада, који је веома ниско оцењен од међународних институција“, истиче се у саопштењу Комисије која је поновила позив јавност да обрати пуну пажњу на рад судија и адвоката и да сама изведе закључке“.

Изражавамо задовољство одлуком Апелационог суда који, по други пут, пресуђује у корист жалбе тужилаштва, што потврђује да је Комисија била у праву у коментарима одлука Судског већа. Још једном се показало колико је важно да се и аргументована критичка размишљања чују у јавности,
наводи Киомисија у саопштењу.

(Извор: Фонет, фото: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + fourteen =