УНС: НОВИНАРИ ИМАЈУ ПРАВО ДА ИЗНОСЕ ЗАПАЖАЊА О СУДСКИМ ПОСТУПЦИМА

Удружење новинара Србије (УНС) категорично одбацује нападе Друштва судија Србије и председника Адвокатске коморе Београда Југослава Тинтора на Комисију за истраживање чињеница о убиствима новинара и њеног председника Верана Матића, зато што је јавно исказао озбиљну сумњу у начин на који Специјални суд води поступак за убиство Славка Ћурувије, оснивача и власника Европљанина и Дневног телеграфа.

УНС протестује због покушаја Друштва судија и Југослава Тинтора да изражавање слободног мишљења о току суђења и поступцима судија и адвоката прогласе за кршење претпоставке невиности.

Новинари имају право и дужност да јавно износе своја запажања о судским поступцима. То право грађанима не могу да ускрате ни Друштво судија Србије, ни београдски адвокати.

УНС позива колеге и јавност да не дају да их заплаше и ућуткају струковне организације које своје чланове желе да поставе изнад друштва и изван домашаја јавне критике.

УНС позива медије да помно прате суђење бившим руководиоцима Државне безбедности Србије и њиховим сарадницима, оптуженим за убиство Славка Ћурувије, те да без бојазни извештавају јавност о свим аспектима тог процеса и о свим неправилностима и нелогичностима које уоче.

УНС је дубоко забринут због некажњивости злочина над новинарима и подсећа да је случај Славка Ћурувије један од ретких код којих је судски поступак у току.

И даље је огроман број нерешених случајева, рачунајући и девет убијених и пет киднапованих новинара и медијских радника на Косову и Метохији. Наше колеге не смеју да буду заборављене, нити истраге стављене ад акта.

(Извор: УНС, фото: Фонд Б92, Веран Матић)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − eleven =