ТУРСКИ СУД: НОВИНАРЕ ПУЧИСТЕ ДО ДЕЦЕНИЈЕ У ЗАТВОР

Турски суд је изрекао затворске казне у трајању и до десет година за више новинара због повезаности с неуспелим војним пучем у јулу 2016, известила је организација Амнести Интернешенел у петак.

Против тридесет новинара и менаџера у сада угашеном листу Заман, сматраном медијем клерика Фетулаха Гулена који се налази у САД, судски процес је покренут два месеца након покушаја државног удара.

Анкара оптужује Гулена, који је својевољно отишао у егзил у САД 1999, за подстицање на државни удар.

Он је одбацио било какву уплетеност.

У петак је суд осудио истакнуте новинаре Сахина Алпаја и Алија Булача на осам година и девет месеци затвора због „чланства у терористичкој организацији“, а Мумтазер Турконе и Мустафа Унал осуђени су на 10 година и шест месеци затвора, саопштила је организација Амнести Интернешенел.

Новинари су одбацили оптужбе.

Након 20 месеци у затвору, Алпај је у мату пуштен у кућни притвор након што је турски уставни суд два пута пресудио да су његова права прекршена док је био притвору и затражио његово пуштање.

Турске власти затвориле су и формално оптужиле за повезаност са државним ударом 77.000 особа, саопштио је министар унутрашњих послова у марту.

Након неуспелог пуча, угашено је 130 медија.

Турски председник Тајип Ердоган тврди да су неки новинари подржавали терористе својим писањем и рекао да је обрачун с њима био потребан како би се осигурала стабилност у Турској, преносе агенције.

Критичари тврде да Ердоган тим обрачуном настоји са угуши опозицију и оснажи своју контролу над влашћу.

(Извор: Фонет, фото: prt sc Анкара, YouTube „About Ankara“)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 9 =