TURSKI SUD: NOVINARE PUČISTE DO DECENIJE U ZATVOR

Turski sud je izrekao zatvorske kazne u trajanju i do deset godina za više novinara zbog povezanosti s neuspelim vojnim pučem u julu 2016, izvestila je organizacija Amnesti Internešenel u petak.

Protiv trideset novinara i menadžera u sada ugašenom listu Zaman, smatranom medijem klerika Fetulaha Gulena koji se nalazi u SAD, sudski proces je pokrenut dva meseca nakon pokušaja državnog udara.

Ankara optužuje Gulena, koji je svojevoljno otišao u egzil u SAD 1999, za podsticanje na državni udar.

On je odbacio bilo kakvu upletenost.

U petak je sud osudio istaknute novinare Sahina AlpajaAlija Bulača na osam godina i devet meseci zatvora zbog „članstva u terorističkoj organizaciji“, a Mumtazer Turkone i Mustafa Unal osuđeni su na 10 godina i šest meseci zatvora, saopštila je organizacija Amnesti Internešenel.

Novinari su odbacili optužbe.

Nakon 20 meseci u zatvoru, Alpaj je u matu pušten u kućni pritvor nakon što je turski ustavni sud dva puta presudio da su njegova prava prekršena dok je bio pritvoru i zatražio njegovo puštanje.

Turske vlasti zatvorile su i formalno optužile za povezanost sa državnim udarom 77.000 osoba, saopštio je ministar unutrašnjih poslova u martu.

Nakon neuspelog puča, ugašeno je 130 medija.

Turski predsednik Tajip Erdogan tvrdi da su neki novinari podržavali teroriste svojim pisanjem i rekao da je obračun s njima bio potreban kako bi se osigurala stabilnost u Turskoj, prenose agencije.

Kritičari tvrde da Erdogan tim obračunom nastoji sa uguši opoziciju i osnaži svoju kontrolu nad vlašću.

(Izvor: Fonet, foto: prt sc Ankara, YouTube „About Ankara“)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Nema ocena)
Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − six =