ОМАЖ НОВИНАРКИ ТАГИРОВ У ЗАГРЕБУ: ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „Ј’ACCUSE! ОПТУЖУЈЕМ!“ (+ВИДЕО)

Ко год жели да разуме шта се деведесетих година прошлог века догађало у Хрватској, а онда и у остатку тада распадајуће заједничке државе, ова књига Татјане Тагиров је драгоцено врело, речено је данас
на промоцији књиге „J’accuse! Оптужујем!“ новинарке Времена, која је преминула на данашњи дан прошле године.

Ко год жели да зна о чему се тада заправо радило и не жели бити жртве предрасуда, митова и којекаквих обмана, ова књижица ће бити драгоцена за разумевање шта се догађало, рекао је професор Филозофског факултета у Загребу Лино Вељак на промоцији у Центру за културну деконтаминацију.

Татјана Тагиров (Извор: Press центар УНС-а)

У том смислу књига представља историографски извор од прворазредне важности, закључио је Вељак.

Према његовим речима, Татјана Тагиров је парадигма доследности, непоткупљивости, храбрости, принципијелности, речју – људски и професионални узор.

Судија Апелационог суда из Београда Миодраг Мајић истакао је да је Тагиров била драгоцена за правосуђе, а својим радом показала колико смо тужно слични сви у региону у погледу незавсиности правосуђа.

Како је указао, заједничка нит за све њене текстове је борба против неправде, за шта је имала непогрешиви осећај – где је, а где није правда.

У најкритичнијим тренуцима у каријери, она је писала текстове у којима је непогрешиво показивала где власт, преко полуга у систему, малтретира и дисквалификује људе који не пристају да играју по правилима, рекао је он.

Ругала се накарадно извршеној реформи правосуђа, далеко пре многих других, препозанајући да ћемо и ту бити враћени на поправни, критиковала је хајдучки уведен нотаријат, који ће тек своје резултате показати, нагласио је Мајић.

Према његовој оцени, она би данас била прва која би најјасније објаснила грађанима зашто је катастрофално да предложене уставне амандмане уведемо у наш правни систем.

Активисткиња организације Жене у црном Сташа Зајовић је рекла да је Тагиров била међу отписанима и маргоинализованима, онима који су кажњавани јер говоре истину. Одлучила је да буде непослушна, против оснивача нације, рекла је она. Од ње смо много научили, као што је то да постоји континуитет политичких и културних образаца у Србији и у Хрватској, да сви који се не уклапају у национални консензус су и тада и сада, изложени демонизацији и заслужују криминализацију и новчане казне, закључила је Зајовић.

У присуству многих колега и поштовалаца, на промоцији у ЦЗКД приказан је документарни филм „Оставила је траг у нама“ састављен од инсерата ТВ и радио наступа Тагиров, новинарке, антифашисте и борца за људска права и правду.

Књига „J’accuse! Оптужујем!“ у издању Документа, Загреб и Жена у црном, представљена је пре три дана у Загребу.

(Извор: ФОНЕТ, носећа фотографија: Време, меморијални видео емисија Кажипрст, ТВ Б92, 16.1.2013. )

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 8 =