ЖАРКОВИЋ: НОВИНАРИ НЕ СМЕЈУ ДА НАСЕДАЈУ НА ЛАЖНЕ ВЕСТИ

У борби против лажних вести задатак професионалаца је да проверавају информације и не обљављују оне у којима није наведен извор, изјавио је ФоНету главни уредник недељника Време Драгољуб Жарковић.

У серијалу разговора Пресс Еxтра, посвећених феномену лажних вести, Жарковић је нагласио да би правац акције требало да иде ка уозбиљавању професионалног новинарства.

Обавеза је професионалних медија да вести проверавају и не наседају на лажи, рекао је Жарковић новинарки Андријани Милаћевић.

Он подсећа да су лажне весте постојале и у праисторијским друштвима, само што у данашње време оне могу да изазову панику, страх, као и политичке турбуленције, захваљујући друштвеним мрежама и убрзаном протоку информација.

Задатак је професионалаца да проверавају ствари и да не објављују вести у којима није наведен извор, поновио је Жарковић и указао на резулатате анализе таблоида у Србији,
по којима је 70 одсто њихових вести без извора.

„Они седну у редакцију и кажу ‘немам ништа за данас, хајде да измислимо нешто’ и то ставе на насловну страну“, илустровао је Жарковић.

Они изазивају већу панику и пометњу и стварају већу психозу, јер имају облик званичности, сматра Жарковић, наспрам вести неког јуродивог, који је поверовао да вода и метан могу да се помешају.

Према Жарковићевом ставу, у периоду распада Југослацвије били смо изложени већој поплави опасних и озбиљнијих лажних вести, 1988. и 1989. године, потом и у време ратова…

Како је нагласио, то су биле озбиљне лажне вести, које су изазивале крв и погибељ људи.

Ово за сад не иде у том правцу, али се хушка, предочио је Жарковић.

У Србији је, према његовој оцени, поплава медија произвођача привида, који су државно подржавани.

Погледајте ко осваја конкурсе за суфинансирање медија, коме власт даје новац, они су привилеговани на сваки начин, сматра Жарковић и предвиђа да ће они још неко време имати водећу улогу.

Док народу не дође у главу и швати да Вучића неће нико да убије и да нема ракета које Србе штите од неправде целог света према нама, закључио је Жарковић.

(Извор: ФОНЕТ, фото Википедија, Време 1997.)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =